Tanin Gazetesinde Ermeni sorunu
Tanin Journals (1914-1918)
- Tez No: 234325
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TUNCAY ÖĞÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Tanin gazetesi, Ermeniler, İttihat ve Terakki Fırkası, Islahat, Zorunlu İskân, Tanin journal, Armenians, İttihat and Terakki Party, Modernism, compulsory settlement
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Bölümü
- Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 359
Özet
Bu çalışma, Tanin gazetesinin 1914?1918 dönemine ait tüm sayıları taranacak ve Ermenilerle ilgili her türlü haber ve yorum yazıları incelenmiştir. Bu yazılarda Ermenilerin sosyal, siyasal, ekonomik, hukukî ve dinî yaşamlarına dair bilgilerde yer almaktadır.Türk ? Ermeni ilişkileri açısından şüphesiz en önemli devre I. Dünya Savaşı yıllarıdır. Osmanlı Devleti'nin bu savaşa girdiği ve Ruslarla ölüm kalım savaşına tutuştuğu bir sırada Ermeniler, yıllardan beri hazırlanan plan gereğince, isyan harekâtına girişmişlerdir. Bunun üzerine Osmanlı Hükümeti bazı önlemler almak zorunda kalmıştır. İsyan çıkaran komite üyeleri tutuklanmıştır. Ermeniler için Sevk ve İskan Kanunu çıkarılarak savaş alanları dışında daha güvenli bölgelere nakil edilmişlerdir. Nakil sırasında her türlü güvenlik önlemleri alınmasına rağmen Ermeniler dünya kamuoyuna yaptıkları asılsız beyanlarla soykırıma uğradıkları propagandasını yapmışlardır.
Özet (Çeviri)
Within this study, all the issues of Tanin journal?s 1914- 1918 period were scanned and all kinds of news and comment articles about Armenians were examined. In these articles also information about Armenians? social, political, economic, judicial and religions lives exists.Interms of Turkish ? Armenian relations certainly the most important period is world war I years. While Ottoman Empire joined this war and began war of existence against Russians; Armenians, in accordance with the plan for years has been being prepared, set about rebellion. After this Ottoman Goverment had to take some praceutions. Committee members who started rebellion were arrested. By creating Law of Dispatch and settlement for Armenians, they were transferred to safer regions out of battle fields. During the transfer although all kinds of safety precautions were taken; Armenians, with the baseless statement they made to the public opinons of world, made the propaganda that they were genocided.