Van'ın geleneksel çocuk oyunları ve bu oyunların eğitsel yönden incelenmesi
Traditional child plays of Van and analysis of these plays as an educational figure
- Tez No: 234326
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YILMAZ ÖNAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Halk Bilimi (Folklor), Education and Training, Folklore
- Anahtar Kelimeler: çocuk, oyun, geleneksel, eğitsel, child, game, traditional, pedagogical
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 210
Özet
Oyun, çocukların uyuma zamanının dışında meşgul olduğu bir etkinliktir. Çocuklar, oyun vasıtasıyla tüm bilgi ve becerilerini birleştirirler. Oyun, çocuğa pek çok katkı sağlar: Çocukların problem çözme becerilerini ve sosyal-bilişsel kapasitelerini geliştirir; gerçekle hayal arasında bağ kurmasına yardımcı olur; merakı körükler:kendi kendini kontrolü; iletişim becerilerine katkı sağlar; çocuğun dünyayı nasıl gördüğünü anlamak için yetişkine yardımcı olur.Bu araştırmada, Van'da oynanmış ve halen oynanan geleneksel çocuk oyunları derlenmiştir. Çalışma kapsamında 85 kaynak kişiden mülakat yoluyla 164 oyun tespit edilmiştir. Canlı kaynaklarla görüşme yoluyla derlenen bu oyunlar eğitsel yönden değerlendirilmeye tabi tutulmuştur.Yapmış olduğumuz araştırmadan elde ettiğimiz veriler geleneksel çocuk oyunlarımızın çok hızlı bir şekilde ortadan kalktığını göstermektedir. ?Van'ın Geleneksel Çocuk Oyunları? adlı bu çalışma, günümüzde oyun oynama vaktini sanal ortamda bilgisayar karşısında geçiren çocuklara, geleneksel çocuk oyunları hakkında bilgi sunma ve bunlardan çağdaş kentin oyun alanlarına taşınabilir olanlarını yeniden görmelerini sağlama düşüncesine de hizmet etmektedir.
Özet (Çeviri)
Game is an activity which the children are busy in daily life. Games help children combine their know ledge and abilities. Game contributes to children much in such ways; it improves childrens problem-solving ability and social-cognitive capacity, helps them correlate between facts and dreams, rushes up the curiosity, enables self-control, contributes to the comminication abilities, and lastly helps the adults understand how children sense the world.In this search traditional children games, which have been and are still played in Van, have been collected.During the research, 164 games have been fixed from 85 sources. These games,which have been collected with the help of live sources,are to be assessed pedagogically.The data gathered from the search show that traditional children games disappear rapidly. This search called ?Traditional Children Games of Van? serves children who spends their time in an imaginary environ ment to enable the thought of giving information about the traditional games and make them understand some games can be played in cities, too.