Türkiye'de din eğitimi alanında kadınların istihdamı
The women labor in the field of religious education in Turkey
- Tez No: 234328
- Danışmanlar: PROF. DR. İLHAN YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Eğitim ve Öğretim, Religion, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eğitim, Öğrenme, Eğitim Durumu, Din Eğitimi, Din Eğitimi Tarihi, Din Felsefesi, Kadın, İstihdam, Education, Training, Education level, Religious Education, History of Religious Education, Religious philosophy, Women/woman, Employment
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Bölümü
- Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Tarihe baktığımızda peygamberlerin yaşadığı dönemler hariç, haklar bakımından kadın aleyhine bir yapılanma söz konusudur. İslam kadına hayatını sürdürmek için çalışmayı zorunlu kılmamasına ve hayatının bütün dönemlerinde sorumluluğunu başka insanlara vermesine rağmen, İslam ona (ehil ve olgun olduğu sürece) hiçbir koruyucuya ihtiyaç duymadan kendi mallarına sahip olma hakkını vermiştir. Peygamber zamanında çiftçilik, ticaret, inşaat işleri, alet yapımı, dericilik, ekmek yapımı, mal nakli, hemşirelik, sağlık bakımı ve ülke savunması o dönemin önemli ekonomik aktiviteleri sayılıyordu. Peygamberin çevresindeki bayanlar yine onun onayıyla bu gibi işlerde çalışıyorlardı. Peygamberin hanımları ve o dönemde yaşamış Müslüman kadınlar, İslam'ın tebliğ edilmesinde de aktif rol almışlardır.Türkiye'nin erken dönemlerinde kadının yeri evde, çiftlikte ve bahçede işler yapan kocasının yanıydı. Ev içinde yemek pişirme, kıyafet dikme, yün eğirme, kumaş dokuma ve elbise tamiratı gibi işler kadının vaktinin önemli bir kısmını kapsıyordu. Osmanlı İmparatorluğu'nda kadın, çalışma hayatında olduğu gibi din eğitimi alanında da sosyal hayatın içinde pek yer almazdı. Cumhuriyetin ilanıyla kadınlar bazı hak ve imkânlara sahip oldular. İmam Hatip Liseleri ve İlahiyat Fakültelerinin açılmasıyla bayanlar, Diyanet İşleri Başkanlığı'nda Kuran kursu öğretmeni ve vaize olarak, İmam Hatip Liselerinde Din Eğitimi Öğretmeni, özel ve devlet okullarında Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni ve İlahiyat Fakültelerinde akademisyen olarak çalışmaya başladılar. Günümüzde ise din eğitimi alanında istihdam edilen bayanların sayısı (istenilen düzeyde olmasa da) artmaya devam etmektedir.
Özet (Çeviri)
There has been a configuration against women in terms of rights in the history except for the period when the prophets used to live. Although Islam has not obligated a woman to work to seek a living and has appointed someone to be responsible for her during all the stages of her life, Islamic law has given her the right (so long as she has reached the age of maturity and is competent) to own and dispose of her properties without any guardianship over her. There were not many different kinds of jobs during the days of the Prophet. Farming, trading, construction, tool making, tanning, bread making, teaching, transporting goods, nursing, health care and defense of the nation were the major economic activities in those days. Female companions of the Prophet participated in all these activities with his approval.In early Turkey, the work of a wife was often alongside her husband, running a household, farm or plantation. Cooking for the household took a major part of a woman's time. Making garments such as spinning yarn, weaving cloth, sewing and mending clothes, also took much time. Women who did not use to participate in the religious education as well as in the business life in terms of social life during the Ottoman Empire had some rights and opportunities following the foundation of the Republic. As soon as the Imam-Hatpin Schools and Theology Faculties, women started to work as teachers and preachers in Qur?an Courses dependent on the Presidency of Religious Affairs, and as teachers of religious education in Imam-Hatpin High Schools, religious culture and moral teaching in public schools, and as academicians in the Theology Faculties. Currently, the number of the women employed in religious education is steadily increasing.