İlköğretim 2. ve 3. sınıflarda okutulan Türkçe kitaplarındaki düz yazı metinlerinin sınıf düzeylerine uygunluğunun öğretmen görüşlerine göre değerlendirilmesi (Van ili örneği)
The evaluation of level convenince of prose texst in turkish texstbooks, thought in primary education second and third class, according to teacher opinion (sample of Van)
- Tez No: 234332
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET YAYLA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eğitim, Öğretim, Okuma Metni, Çocuk Edebiyatı, Education, Chrestomathy, Pedagogisal
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu araştırmanın amacı, 2006 -2007 eğitim öğretim döneminde okutulan Türkçe ders kitaplarının düzeye uygunluğunun öğretmen görüşleri doğrultusunda değerlendirilmesidir. Öğretmen görüşleri anket yolu ile elde edilmiştir.Araştırma, 2006 ? 2007 eğitim öğretim yılında Van il merkezindeki 21 ilköğretim okulunda görev yapan 217 adet ikinci ve üçüncü sınıfı okutan öğretmenlerin ankete verdikleri yanıtlar doğrultusunda gerçekleşmiştir.Araştırmada kullanılan veri toplama aracı, kişisel bilgilerle ilgili 6 soru, Türkçe kitaplarındaki metinlerin; dil ? anlatım, konu ? tema ve eğitsel ileti boyutlarında 30 soru ve Türkçe derslerinde karşılaşılan sorunlar anketinde yer alan 13 soru ile birlikte toplam 49 sorudan oluşmaktadır.Veriler; cinsiyet, kıdem, mezuniyet değişkenleri açısından analiz edilmiştir. Verilerin analizinde; frekans, yüzde, Ki?Kare ve çapraz tablolama (crosstab) analizlerinden yararlanılmıştır. Elde edilen bulgulara göre, araştırmaya katılan öğretmenler genelde metinlerin düzeye uygunluğunu desteklemişlerdir. Ancak, araştırmanın amaçlarından olan eğitsel mesaj (eğitsellik) faktöründe, öğretmenlerin kıdemleri ve mezun oldukları okula göre ?p? değeri 00,5'ten küçük çıkmıştır. Ayrıca Türkçe derslerinde karşılaşılan sorunlar anketinde de öğretmenlerin kıdemleri ve mezun oldukları okula göre ?p? değeri yine 00,5'ten küçük çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The main aim of this study is to evaluate the conformity to level of the Turkish Text Books educated in 2006-2007 season, according to the teachers opinions. The considerations of teachers was obtained by questionnaire.This investigation was realized according to 217 teachers? answers to questionnaire, who teach 2nd and 3rd classes, at the centre of Van province in 2006-2007 season.The data obtaining means that used in the investigation is consist of 49 questions totally. They can be classified as follows:1-6 questions related to individual information2-30 questions related to linguistic-expression, topic-theme and educational message of texts in Turkish Textbook3-13 questions in the questionnaire of problems faced Turkish Classes.The data was analyzed in terms of sex, seniority, graduation variants. Frequency, percentage, Chi ? Square and Crosstab methods was used in the data analyzing process. According to findings, teachers who had taken part in the research, agreed that texts are compatible with the level of students in general. However, in educational message factor, which is the one of the main aim of the study, according to teacher?s seniority and their graduation, ?p? value was obtained less than 0,05. Furthermore, in the questionnaire of problems faced Turkish Classes, according to teacher?s seniority and their graduation, ?p? value was obtained less than 0,05 as well.