Snatsal imge olarak kadın
The object of woman as an artistic image
- Tez No: 234354
- Danışmanlar: DOÇ. İSMAİL ATEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: İmge, Kadın, Form, Resim, Image, woman, form, painting
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Resim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Oghoor H. Mohammed, Sanatsal imge olarak kadın, Sanat Raporu, Ankara, 2008Kadını konu alan bu tablolar kadının içindeki durumunu yansıtırken, ?örtünmek?,?hapsolmak?, ?alıkonulmak? gibi kavramları kadın figürü ile özdeşleştirmekte;toplumun kadına karşı durumunu belirlemektedir. Kadın, bu çalışmalarda anlatıldığıgibi, kimlik arayışını, kimlik savaşını, içinde bulunduğu mekânı gittiği her yeretaşıyarak sürdürür. Onu saran, toplumsal ve kültürel yaşam, ?kapatılmışlık? olgusu ilepratiğe dönüşür.Kadın imgesi renksel vurguyla öne çıkarılsa da aslında tablolardaki ana öğe halinegetirilmiştir. Kadının tablolardaki ana öğe halini almışlığı kadının sosyal konumunu çokiyi açıklamaktadır.Kadın figürü her ne kadar baskın bir eleman olsa da, kadın mekânın ayrılmaz bir parçasıgibi anlatılmıştır.Kadın sanat tarihi süresince farklı yorumlarla defalarca ele alınmış ve büyük ilgiçekmiştir. Sıradan kadını, ilk kez Flaman ve Hollandalı resminde betimlendi.(Aertsen'in aşçı kadınları, Bruegel'in kermes dansözleri, Caravaggio'nun Çingenelerive kibar fahişeleri)Kadın imgesine bakış bu araştırmalar neticesinde oluşmuştur.Tarih öncesi, sanattan, günümüz sanat akımlarına kadar yer alan kronolojik sıralamadakadın imgesinin sosyo-kültürel ve psikolojik çağrışımlarıyla uyandırdığı içseldüşüncenin olgunlaşıp yayılmasıyla çalışmalar gerçekleşmiştir.Modern düşüncenin, bağımsızlığını ve farklılığın, kendine özgü ölçütleriyle ustacaortaya konulmuştur.Kullanılan her bilgi usa (akla) uygun olmalıdır, bu da ancak yerleşik inançlara göredeğil, insanın kendi dışavurumculuk, varlığını, tarihsel sürece ve toplumsal koşullaraverdiği karşılıkla kazanmıştır.iiKadın, en politik, en bireyci, yaşama, imgeye en öznel gözlükle bakandır.Bu konu çerçevesinde yapılan resimlerde; diğer sanat akımı ve anlayışlardanesinlenilerek kadın imgesi, zıtlıklarla, itme ? çekme gücü ile, odaklama tekniği ile dahada vurgulanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Oghoor H. Mohammed, The object of woman as an Artistic Image, Master Degree ArtWork Report, Ankara, 2008While the paintings in the thesis taking the woman as a subject are reflecting her placein society, they identify the concepts such as `to veil oneself?, `to be confined?, `to bedetained? with the woman figure and determine the woman?s stance against the society.In addition to the woman being described in these studies, she maintains her identityseek and the struggle of gaining an identity by carrying along her space in which she isan entity, wherever she goes. Social and cultural life surrounding her transforms thephenomenon of ?confinement? into practice.Even if the woman image is emphasized with the color accent, in fact she turns out to bethe main element in paintings. The state of woman being a main element in paintingsexplains her social location very well.Though the ordinary woman turns out to be a dominant element, she is described as anintegrated part of the space.The woman has been discussed for many times in different comments during the arthistory and has dawn a great deal of attention. The public woman has been described forthe first time in the painting titled `Flaman from Holland? (Aertsen?s women cooks,Bruegel?s kermes dancers, Le Nain Brothers? homely women, Caravaggios? gypsies andkind prostitutes).A look at the woman image was constituted at the consequence of these researches.In the chronological order from the prehistoric art to today?s art movements manystudies were performed by the maturing and spreading of the inner thought aroused bysocio cultural and psychological associations of the woman image.The independency and distinctness of modern thought has been masterly put withunique criteria.All knowledge, which is used, must be compatible with the mind and human?sexpressionalist has been acquired with the esponse it has given to the historic processand social conditions but not according to established belief.ivThe woman is the most politic and the most individualistic one and the person, wholooks at the image via the most objective glasses.In the paintings created within the framework of the subject. The woman image hasbeen fried to be emphasized more with the focusing technique through pushing-pullingcontradictions.