Akran zorbalığına maruz kalmayı yordayan özellikler
The features which predict the exposition to peer bullying
  1. Tez No: 234369
  2. Yazar: GÜLŞAH TURA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YASEMİN AKMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Akran Zorbalığı, Kurban, Akran Zorbalığına Maruz Kalma, Algılanan Sosyal Destek, Anne Baba Tutumu, Bullying, victim, peer victimization, perceived social support, parental attitude
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu araştırma algılanan sosyal destek, anne baba tutumu, okul başarısı, cinsiyet, ailedeki üye sayısı, okul değişimi ve farklı bölgelerde yaşama değişkenlerinin ilköğretim 8. sınıf öğrencilerinin akran zorbalığına maruz kalmalarını yordama güçlerini belirlemek amacıyla yapılmıştır.Araştırmanın verileri 2006-2007 eğitim öğretim yılında Diyarbakır ve Kocaeli'nde 8. sınıfa devam eden 550 öğrenciden elde edilmiştir. Yordanan değişkene ilişkin veriler Akran Zorbalığı Kurbanlarını Belirleme Ölçeği (Mynard ve Joseph, 2000) kullanılarak; yordayıcı değişkenlere ilişkin veriler ise Algılanan Sosyal Destek Ölçeği-Revize Edilmiş Formu (Yıldırım, 2004), Anne Baba Tutum Ölçeği (Lamborn, Mounts, Steinberg ve Dornbush, 1991) ve araştırmacı tarafından hazırlanan Kişisel Bilgi Formu kullanılarak toplanmıştır.Araştırmadan elde edilen verilerin istatistiksel çözümlemeleri SPSS 11.5 paket programı kullanılarak bilgisayarda yapılmıştır. Araştırmanın amacı olan akran zorbalığına maruz kalmayı yordayan değişkenlerin belirlenmesinde çoklu regresyon analizi kullanılmıştır. Yordanan değişkenle yüksek korelasyon katsayısına sahip açıklayıcı değişkenleri belirlemek içinse adımsal regresyon analizi uygulanmıştır.Araştırmadan elde edilen bulgular şöyle özetlenebilir:Okul başarısı, algılanan sosyal destek, otoriter anne baba tutumu ve cinsiyet değişkenleri, akran zorbalığına maruz kalmayı yordayıcı değişkenlerdir. Analizekatılan diğer değişkenlerin öğrencilerin akran zorbalığına maruz kalmalarını yordamadığı belirlenmiştir.Araştırmada elde edilen bulguların tartışma ve yorumu yapılmış ve bulgulara dayalı önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This research has been conducted to determine whether the variables of percieved social support, parents attitude, school success, gender, number of the family members, changing school, region have predicted the peer victimizations scores of 8 th grade students.Research data collected from 550 students attending at 8 th grade in Kocaeli and Diyarbakır 2006-2007 education year. The dependent variable were gathered using Resolution Scale for Victims of The Peer Bullying (Mynard ve Joseph, 2000). In order to collect the data connected with independent variables, Percieved Social Support Scale (Yıldırım, 2004), Parents a Attitude Scale (Lamberg, Steinberg and Dornbush, 1991) and personal information form which prepared by researcher.Statistical Package for the Social Science 11.5 software has been praticed for the statistical analysis. Multiple regression analysis has been carried out to determine the peer victimization. The result of the regression analysis, that correlated with predicted variable has been used to for statistical analysis.Consequently,Variables of school succes, perceieved social support, authoritarian parental attitude and gender are related to the peer victimization. The other variables has not predicted peer victimization scores of the students.These findings have been considered with respect to former research done on peer victimization.