Sanat eğitimi veren yükseköğretim kurumlarında yapılan sanat içerikli etkinliklerin eğitim ortamına etkisinin değerlendirilmesi
An evaluation of the effects of arts education activities on the education environment taking place at institutions of higher art education
- Tez No: 234422
- Danışmanlar: PROF. NUR GÖKBULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Üniversite, Sanat, Sanat Eğitimi, Etkinlik, Sanat İçerikli Etkinlikler, University, Art, Art Education, Activity, Art Activity
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Bölümü
- Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 300
Özet
Bu araştırmada sanat eğitimi veren yükseköğretim kurumlarında yapılan sanat içerikli etkinlikler nelerdir ve bu sanat içerikli etkinliklerin eğitim ortamındaki etkisinin nasıl değerlendirildiğinin araştırılması amaçlanmıştır. Bu sanat içerikli etkinliklerin niteliği, sanat eğitimine katkısı ve eğitim ortamındaki etkisi akademisyenler ve lisans programındaki öğrencilerden alınan görüşlerle değerlendirilmiştir.Araştırmanın evrenini, sanat eğitimi veren yükseköğretim kurumlarından Gazi Üniversitesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Resim-iş Eğitimi Anabilim Dalı oluşturmaktadır. Çalışma evrenini, Gazi Üniversitesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Resim-iş Eğitimi Anabilim Dalından çoğunlukla mezun olmuş ve aynı bölümde görev yapmaya devam eden 8 akademisyen ile Gazi Üniversitesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Resim-iş Eğitimi Anabilim Dalının 2008-2009 Eğitim Öğretim döneminde lisans programında yer alan 240 kişilik öğrenci grubu oluşturmaktadır. Bu araştırma kapsamında anket formu ve görüşme formu kullanılmıştır.Verilerin analizinde; Tek Yönlü Varyans Analizi Anova testi kullanılmıştır. Ortaya çıkan analiz verilerinden yorumlar yapılmıştır. Ayrıca nitel veriler sayısallaştırılarak araştırmanın problem ve alt problemlerine uygun olarak frekans ve yüzde oranları belirlenerek analiz edilmiştir. Lisans programındaki öğrencilere yapılan anketler üzerinde içerik analizleri yapılmıştır.Araştırmada nitel verilerin toplanması aşamasında görüşme tekniğini kullanılmıştır. Görüşme formu akademisyenlere uygulanmış, uygulama sonucunda elde edilen veriler yorumlanmıştır.Araştırmanın sonucunda; üniversitelerde yapılan sanat içerikli etkinliklerin eğitim ortamı açısından beklenen olumlu katkıları yapması için, nitelikli etkinlikler düzenlemekle birlikte ilgi oluşturulması gerektiği yönündedir.Araştırma sonunda ortaya çıkan sorunlara dayalı olarak araştırmacı tarafından ortaya konulan önerilere yer verilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this research, the aim is to identify arts education activities taking place at institutions of higher art education and to observe the effects of these activities on the educational environment. The quality, contribution and effect of these artistic activities on the education of art and education environment are evaluated by the academics and the undergraduate students.Research area is framed by Gazi University, Department of Fine Arts Teaching, Painting Teaching Programme which involves mostly of graduate students and academics currently working at the Department, as well as 240 undergraduates of Gazi University, Department of Fine Arts Teaching, Painting Teaching Programme during 2008-2009. In this light, questionnaires and interviews are carried out.One-way variance analysis test, Anova, is used during the analysis of the data. Comments are made on the outcoming data analysises. Moreover, qualitative data is quantified and analyzed according to the frequency and percentage rates of the problems and sub-problems of the research. Through the questionnaires directed towards the undergraduate students, content analysises are carried out.During the research, interview tecniques are used in the collection of qualitative data. Interview forms are distributed to academics and the obtained data is interpreted.At the end of the research, it is conducted that in order for arts education activities to achieve their anticipated benefits, they should both arrange qualified activities and raise interest.Finally, the researcher puts forward suggestions based on the emerging problems.