İlk ve ortaöğretim öğrencilerinin fiziksel uygunlukları ile beden eğitimi dersine ilişkin tutumlarının incelenmesi
Investigation of primary and secondary school students' physical fitness and their attitudes towards physical education lesson
- Tez No: 234430
- Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL TAMER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Primary School, Secondary School, Physical Education Lesson, Physical Fitness, Attitude
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bölümü
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 158
Özet
Bu araştırma; ilk ve ortaöğretim öğrencilerinin fiziksel uygunluklarını belirlemek, öğrencilerin beden eğitimi dersine ilişkin tutumlarını belirlemek ve öğrencilerin fiziksel uygunlukları ile beden eğitimi dersine ilişkin tutumları arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla yapılmıştır.Araştırma grubunu 2006-2007 öğretim yılı bahar döneminde Delice (Kırıkkale) ilçesinde ilköğretim (4-8. sınıf) ile ortaöğretimde (9-11. sınıf) okuyan ve rasgele yöntemle seçilen toplam 960 öğrenci oluşturmuştur.Araştırmada veri toplama tekniği olarak anket ve ölçümler uygulandı. Uygulanan ankette birinci bölüm, öğrencilerin kişisel bilgilerini belirlemeye yönelik sorulardan oluşturuldu. İkinci bölümde, Demirhan ve Altay (2001) tarafından geliştirilen Beden Eğitimi ve Spora İlişkin Tutum Ölçeği (BESTÖ) kullanıldı. Araştırmada ayrıca öğrencilere fiziksel uygunluk ölçümleri yapıldı. Ölçümlerde AAHPERD ?Physical Best Test? (ABD, 1989) bataryası kullanıldı.Araştırma verilerin değerlendirilmesinde t-testi, Tek Yönlü ve İki Yönlü Varyans Analizi (Anova), Tukey HSD testi ve Korelasyon Analizi (Pearson) uygulandı. Anlamlılık düzeyi .05 olarak belirlendi.Araştırma sonucunda:1.Öğrencilerinin sınıflarına göre boy uzunlukları, vücut ağırlığı ve fiziksel uygunluk değerleri arasında anlamlı fark bulunmuştur. Öğrencilerin cinsiyetlerine göre; boy uzunluklarında, vücut ağırlıklarında ve fiziksel uygunluk parametrelerin tamamında bazı sınıflar düzeyinde gelişim dönemlerine uygun olarak anlamlı düzeyde fark bulunmuştur. Öğrencilerin boy uzunlukları, vücut ağırlığı ve fiziksel uygunluk değerleri (1 mil koş/yürü testi hariç) ile bazı kişisel özellikleri arasında anlamlı düzeyde farklar görülmüştür.2.Öğrencilerin beden eğitimi dersine ilişkin tutumları olumlu bulunmuştur. Öğrencilerin sınıflarına, cinsiyetlerine ve okul başarı durumuna göre beden eğitimi dersine ilişkin tutumları arasında anlamlı düzeyde fark bulunurken, yaşadıkları çevreye, anne-baba eğitim durumu ve ekonomik durumlarına göre beden eğitimi dersine ilişkin tutumları arasında anlamlı düzeyde fark bulunamamıştır.3.Öğrencilerin tüm sınıflara göre beden eğitimi dersi tutumları ile otur-eriş testi sonuçları, mekik sayıları ve dayanıklılıkları (1 mil koş/yürü dereceleri) arasında anlamlı düzeyde pozitif ilişki bulunurken boy uzunlukları, vücut ağırlıkları ve skinfold toplamları arasında anlamlı düzeyde negatif ilişki bulunmuştur. Barfikste kol çekme sayıları ile beden eğitimi dersi tutumları arasında ise anlamlı bir ilişki bulunamamıştır.Anahtar Kelimeler : İlköğretim, Ortaöğretim, Beden Eğitimi Dersi, Fiziksel Uygunluk, Tutum
Özet (Çeviri)
This investigation was made to determine the physical fitness of the primary and secondary school students', to determine the students' attitudes towards physical education lesson and to determine the relation between the students physical fitness and their attitudes towards physical education lesson.The study group is formed from the randomly selected total of 960 students attending the primary schools (4-8th grades) and students of secondary schools (9-11th grades) from the city of Delice (Kırıkkale) during the spring term of 2006-07 Academic Year.In the investigation, questionnaire and measurements were used as data gathering tools. In the questionnaire applied, the first part was formed by questions to determine the students' personal information. The second part of the quetionnaire is Related to attitude scale concerning physical education and sports (BESTÖ) which was developed by Demirhan and Altay.In the investigation, measurements of physical fitness of the students were also performed. In the measurements, 'Physical Best Test' (AAHPERD) (USA, 1989) battery was used.In the evaluation of the data, t-Test and one-way/two way Variance Analysis (Anova), Tukey HSD test and correlation analysis (Pearson) tests were applied.The significance level was determined as 0.5.As the result of the investigation:1) A meaningful difference was found between the students' heights, weights and physical fitness values. According to gender; there were significant differences between the students? height, weight and all the physical fitness parameters appropriate to their development periods at the same grades. Meaningful differences were found between the students' heights, weights and physical fitness values (except 1 mile run/walk test) and some of their personal specifications.2) The attitudes of the students towards physical education lesson was found positive. A difference in a meaningful scale was found between the students' attitudes towards physical education lesson according to their grades, genders, ages and their school successes. A difference in a meaningful scale was not found between the students' attitudes towards physical education lesson according to their living environments, mother's and father's education and economical status.3) According to all grades, a positive relation in a meaningful scale was found between the students' attitudes towards physical education lesson and their sit and reach test results, sit-ups, endurance (1 mile run/walk distance); and a meaningful relation at a significant level was found between the students heights, weights and skinfold sums. A meaningful relation between the students' pull-ups in the barfix and their attitudes towards physical education lesson was not found.