Rekreayonel etkinliklere katılım ve çevresel duyarlılık
Participation of recreational activities and environmental sensitivity
- Tez No: 234429
- Danışmanlar: PROF. DR. SUAT KARAKÜÇÜK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Spor, Education and Training, Sports
- Anahtar Kelimeler: Rekreasyon, çevre, doğa sporları, çevresel duyarlılık, Recreation, environment, nature sports, environmental sensitivity
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bölümü
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 180
Özet
Bu araştırma, üniversite öğrencilerinin rekreasyonel etkinliklere katılımı ve bunun sonucu olarak meydana gelebilen çevresel sorunlara karşı katılımcıların duyarlılıklarının incelenmesi amacıyla yapılmıştır.Araştırmanın evrenini Türkiye'deki devlet üniversitelerinde öğrenim gören üniversite öğrencileri, örneklemini ise Ankara'daki devlet üniversitelerinde öğrenim gören 587 üniversite öğrencisi oluşturmaktadır.Araştırmada veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından geliştirilen ?Çevresel Duyarlılık Ölçeği? ve kişisel bilgi formu kullanılmıştır.Katılımcıların demografik dağılımlarının belirlenmesi için betimleyici istatistik yapılmıştır. Araştırmada kullanılan anketin 3 alt boyutunda katılımcıların cinsiyetlerine ve doğa sporları etkinliklerine katılım durumlarına göre istatistiksel olarak anlamlı bir fark olup olmadığını test etmek için verilere bağımsız örneklem t-testi analizi uygulanmıştır. Ayrıca, katılımcıların yaşlarına, refah düzeylerine ve en uzun süre yaşadıkları yerleşim birimine göre anlamlı bir fark olup olmadığını test etmek için ise tek yönlü varyans analizi (ANOVA) uygulanmıştır. Araştırmada anlamlılık düzeyi 0.05 olarak kabul edilmiştir.Araştırma sonucunda;1.Katılımcıların cinsiyetlerine göre çevresel duyarlılıklarının farklılık sergilediği ve bu farkın ?kadın? katılımcılar lehine olduğu görülmüştür.2.Katılımcıların çevresel duyarlılıklarının yaş kategorilerine göre anlamlı bir fark göstermediği belirlenmiştir.3.Katılımcıların, refah düzeylerine göre çevresel duyarlılıklarının sadece ?kişisel davranış? alt boyutunda anlamlı bir farklılık arz ettiği belirlenmiştir.4.Katılımcıların, en uzun süre yaşadıkları yerleşim birimine göre çevresel duyarlılıkları arasında ?öneri? alt boyutunda anlamlı bir farklılık arz ettiği belirlenmiştir.5.Katılımcıların doğa sporları etkinliklerine katılım durumlarına göre çevresel duyarlılıkları arasında ?genel bilgi? ve ?kişisel davranış? alt boyutlarında anlamlı bir farklılık olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This research was held with the aim of analyzing participation of university students in recreational activities and sensitivity of participators towards environmental problems as a result of this.University students taking education in the universities of Turkey constitute the universe of the research and 587 university students taking education in the state universities of Ankara constitute the sample.?Environmental Sensitivity Scale? and personal information form developed by the researcher was used as data gathering tool in the research.Descriptive statistical analysis was held in order to determine demographic allocation of the participators. Independent samples t-test analysis was applied in the data in order to test whether or not there is a statistically significant difference in participators according to their sex and participation status in nature sports in 3 sub dimensions of the questionnaire exploited in the research. Moreover, one way analysis of variance (ANOVA) was applied in order to test whether or not there is a significant difference in participators according to their age, wealth levels and settlement unit they have lived for the longest period. Significance level was accepted as 0.05 in the research.As a result of the research;1.It was determined that environmental sensitivity of participators displays a difference according to their sex and this difference results from ?female? participators.2.It was determined that environmental sensitivity of participators does not display a significant difference according to age categories.3.It was determined that environmental sensitivity of participators displays a significance difference only in ?personal behavior? sub dimension according to their wealth status.4.It was determined that environmental sensitivity of participators displays a significance difference only in ?recommendation? sub dimension according to the settlement area they have lived for the longest period.5.It was determined that environmental sensitivity of participators displays a significance difference in ?general information? and ?personal behavior? sub dimensions according to their participation status in nature sports.