İlköğretim ikinci kademe yedinci sınıf beden eğitimi ve spor dersinin uygulanmasında aktif öğrenme ile klasik öğrenme yöntemlerinin öğrenme düzeyleri üzerindeki etkilerinin karşılaştırılması
In this research an experimental study has been carried out vin onder to define the effect of avtive kearning style in teaching subjects learning levels.
  1. Tez No: 234432
  2. Yazar: SERPİL ABAKAY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM CİCİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Beden Eğitimi, Voleybol Öğretimi, Aktif Öğrenme Yöntemi, Klasik Öğrenme Yöntemi
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bölümü
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu araştırmada, voleybol konusunun öğretiminde aktif öğrenme yönteminin öğrenme düzeyleri üzerindeki etkisinin belirlenmesi amacıyla deneysel bir çalı?ma yapılmıltır.Araştırmanın problemi, ??lköğretim ikinci kademe yedinci sınıf beden eğitimi ve spor dersinin uygulanmasında aktif öğrenme ve klasik öğrenme yöntemlerinin öğrenme düzeyleri üzerindeki eklerini nelerdir? ?eklinde belirlenmi?tir. Bu probleme ait alt problemler şunlardır;1- İlköğretim yedinci sınıf beden eğitimi dersinde voleybol konusunun öğretiminde, aktif öğrenme yöntemlerinin uygulandığı grupta ilk test ve son test arasında anlamlı bir fark var mıdır?2- İlköğretim yedinci sınıf beden eğitimi dersinde voleybol konusunun öğretiminde, klasik öğretim yönteminin uygulandığı grupta ilk test ve son test arasında anlamlı bir fark var mıdır?3- İlköğretim yedinci sınıf beden eğitimi dersinde voleybolDeneysel çalı?ma a?amasında; ilköğretim 7. sınıfta voleybol ünitesi, deney grubuna aktif öğrenme yakla?ımına uygun etkinliklerle; kontrol grubuna ise klasik öğretim yöntemleriyle anlatılmı?tır.Ara?tırmanın alt problemlerini cevaplamak için deney ve kontrol gruplarına ön test ve son test olarak ? ilköğretim 7. sınıf voleybol ünitesi ba?arı değerlendirme testi uygulanmı?tır.Yapılan çalı?malar sonucunda Aktif öğrenme yöntemlerine uygun etkinliklerinin kullanıldığı deney grubu ve klasik öğretim yöntemlerinin kullanıldığı kontrol grubunun her ikisinde de ba?arı artı?ı görülmü? fakat deney grubundaki ba?arı artı?ının kontrol grubuna oranla daha fazla olduğu belirtilmi?tir.Sonuç olarak; aktif öğrenme yönteminin beden eğitimi öğretiminde klasik öğretim yöntemlerine göre daha fazla ba?arı sağladığı görü?üne varılmı?tır. Ara?tırmada bu sonuç doğrultusunda Beden eğitimi ve spor öğretimi için bazı öneriler sunulmu?tur.
Özet (Çeviri)
In this research, an experimental study has been carried out in order to define the effect of Active Learning Style in teaching subjects of volleyball over learning levels.The question of the research has been defined as ?What are the effects over learning levels of Active Learning Methods and Classical Learning in applying physical education and sports courses at seventh grade of the secondary school?? Minor questions depending on this question are as in the following;1- In teaching the subjects of volleyball in the course of physical education at seventh grade of elementary school, is there a sensible difference between the first test and the last one in a group where Active Learning Methods have been applied?2- In teaching the subjects of volleyball in the course of physical education at seventh grade of elementary school, is there a sensible difference between the first test and the last one in a group where Traditional Teaching Method has been applied?3- In teaching the subjects of volleyball in the course of physical education at seventh grade of elementary school, is there a sensible difference between the group where Active Learning Methods have been applied and the group where Traditional Teaching Method has been applied in terms of general achievement?During the process of experimental study, the unit of volleyball at seventh grade of elementary school is taught to the experimental group with activities which are suitable to the approach to Active Learning; on the other hand, to the control group with the Traditional Teaching Methods.Success evaluation test over the unit of volleyball at seventh grade of elementary school has been applied as the first and last test to the experimental and control groups so as to answer the minor questions of this research.At the result of studies carried out, an advancement of success has been recognized both in the experimental group where the activities which are suitable to Active Learning Methods have been applied and in the control group where Traditional Teaching Methods have been applied, but the advancement of success in the experimental group is defined to be much more than in the control group.As a conclusion, it has been come to an agreement on the view that Active Learning Method provides much more success than Traditional Teaching Methods in teaching Physical Education. In the research, some suggestions have been put forward for physical education and sports teaching in terms this result.Key Items: Physical Education, Teaching Volleyball, Active Learning Method, Traditional Method.