The Electrical conductivity and properties of poly(N-Vinglimizadole)
Poli(N-vinilimizadol)'in elektriksel iletkenliği ve çözelti özelliklerinin incelenmesi
  1. Tez No: 23445
  2. Yazar: NAHİD ABBASNEJAD
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZUHAL KÜÇÜKYAVUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Poli (N-vinilimidazol), Kuaternizasyon, Borontrif luorür Yükleme, iyot Yükleme, İletken Polimerler, iyon Şiddeti, Bozulmamış Zincir Boyutları, Çözelti özellikleri, Poly (N-yinyliroidazole) / Quaternization, Borontrif luoride Doping, Iodine Doping, Conducting Polymer, Ionic Strenght, Unperturbed Chain Dimension, Solution Properties
  7. Yıl: 1992
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
poli (n-vinilimimzol) 'in elektrısel iletkenliği ve çözelti özelliklerinin incelenmesi ABBASNEJAD, Nah i d Yüksek Lisans Tezi, Kimya Anabilim Dalı Tez Yöneticisi : Prof.Dr.Zuhal KUCUKYAVUZ EylUl, 1992, 80 Sayfa Bu çalışmada, Poli (N-vinilimidazol) serbest radikal polimerizasyonu ile sentezlendi. Metil iyodürle kuaternizasyon yapıldı. örneklere iyodilr ve borontrif luoriir ile yliklendi. Yüklenmiş QPVI ve PVI örneklerinin elektriksel iletkenlikleri sırasıyla 10_s S/cm ve 10~v S/cm olarak iki terminal yöntemiyle ölçüldü. BUtUn örnekler FTIR spektroskopisi, diferansiyel taramalı kalorimetri ve elemental analiz yöntemleri kullanılarak karakterize edildi. PVI, QPVI ve Cu(II)-PVI kompleksinin molekül agırlıgı-intrinsik viskozite ilişkisi ve bozulmamış boyutlar, metanol ve değişik tuzlu su çözeltilerinde incelendi. Elde edilen sonuçlara göre, PVI ' in intrinsik viskozitesinin iyon şiddeti ile değişmediği gözlendi. ivZincirlerin bukülebilirligi karakteristik oran olarak hesaplandı. Metanol çözUcllsll içinde 0^14.7 NaCl ve NaSCN (0.1 M) içinde 0=12 ve NaAc (0.1 M) içinde 0^6.6 değerleri bulundu. Sonuçlara göre, bu polimer için metanoltln iyi bir çözllcU olduğu yargısına ulaşılmıştır. Suyun çözücü Özelliği eklenen tuzun cinsine göre değişmektedir. Karakteristik oran değerlerinden anlaşıldığı gibi tuz cinsi, aynı zamanda polimerin su içinde konformasyonunu da etkilemektedir.
Özet (Çeviri)
Poly(N-vinylimidazole) were synthesized by free radical polymerization. Methyl iodide were used for quaternization. The samples were doped with iodine and borontrifluoride. The electrical conductivity of the samples were measured with two-probe technique. The conductivities were found as 10_B S/cm and 10_v S/cm for doped QPVI and PVI, respectively. All the products were characterized by FTIR spectroscopy, DSC and elemental analysis techniques. Dilute solution properties of PVI, QPVI and Cu(II)-PVI complex were studied. Relationship for molecular weight dependence of intrinsic viscosity in methanol and aqueous salt solutions were investigated. Unperturbed dimensions were calculated in these solvents. The resulted data shows that the intrinsic viscosities 11for PVI are unchanged with ionic strength. The chain flexibility was quantitatively calculated by characteristic ratio, O, in methanol and aqueous salt solutions. These values were found as 0^14.7 in methanol, 0=12 in NaCl and NaSCN (0.1 M) and 0=6.6 in NaAc (0.1 M). Therefore, it was concluded that methanol is a good solvent for PVI. The solvent power of water changes depending on the type of added salt. The salt type also affects polymer comformation as characteristic ratio values indicate.