İlköğretimde hükümet programları ve uygulamalar (1980 -)
Govermental programmes and implementations at primary education
- Tez No: 234456
- Danışmanlar: PROF. DR. ÜLKER AKKUTAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: eğitim, ilköğretim, programlar, hükümet programları, ilköğretimde hükümet programları, education, primary education, programs, government programs, government programs at primary education
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Araştırmada, 1980 ve günümüze kadar görev yapan hükümetlerin izledikleri ilköğretim politikalarının değerlendirilmesi amaçlanmış; 1980 ve günümüze kadar görev yapan hükümetlerin ilköğretime ilişkin, ` eğitim programı, öğretmen yetiştirme, öğrenci, bütçe ve eğitim ortamı vs.' konusunda izledikleri politika ve uygulamaları belirlenmiştir.Araştırmanın evreni, 1980 yılından günümüze kadar görev yapan hükümetlerin ilköğretim programlarıdır. Evren aynı zaman araştırmanın örneklemi kabul edilmiştir. Bu araştırmanın incelenmesinde, betimsel araştırma yöntemi kullanılmıştır. 1980 yılından günümüze kadar görev yapan hükümetlerin eğitim programlarıyla ile ilgili devlet arşivleri taranmış, Talim ve Terbiye Kurulu Kütüphanesi ile Yayımlar Dairesi Başkanlığı Kütüphanesinde yapılmış olan incelemelerle resmi belgelere ulaşılmaya çalışılmıştır. 1982 Anayasası, Yasalar, Şuralar, Kalkınma Planları, Yıllık Programlar, Bütçe Görüşmeleri ve İcra Planlarında yer alan, ilköğretim ile ilgili bölümlerin incelenmesi ile elde edilen resmi bilgilerle birlikte bu konuda daha önce yapılmış olan çalışmaların bir sentezi oluşturulmuştur.Araştırma sonucunda, Türkiye Cumhuriyeti kurulduğundan günümüze kadar; birçok hükümet kendi programlarında, eğitim ve dolayısıyla ile ilköğretime de yer vermiştir. Hükümetlerin, hedeflenen okullaşma oranlarına ulaşılmasına rağmen altyapı, öğretmen ve öğretim üyesi eksikliği, fiziki olanaksızlıklar, kent ve kırsal bölgelerdeki eğitimin dengesiz dağılımı, göç faktörü, kaynak yetersizliği vs. sebeplerden ötürü eğitimin nitelliğinde hedeflenen düzeye ulaşmayı zorlaştırmıştır. Çağın gereğine uygun olarak eğitim alanında yapılan reformlarda, eğitim alanında iletişim ve internet kullanımının istenilen niteliklere sahip olmadığı gözlemlenmektedir. Özel eğitime muhtaç çocukların eğitilerek topluma kazandırılması konusundaki çalışmalar ise sınırlı kalmıştır.Araştırma sonunda ortaya çıkan sorunlara dayalı olarak araştırmacı tarafından ortaya konulan önerilere yer verilmektedir.
Özet (Çeviri)
In the search, it has been aimed to evaluate the primary education policies of ruling governments until today and also in 1980; the policies and implementations on the issues of educational programmes, teacher training, student, budget and educational environment etc. of those governments have been identified.The environment of the search is the primary education programmes of the governments ruling from 1980 and on. The environment also has been accepted as the sample. In this search, descriptive method has been used. The state archives including the educational programmes of those ruling government from 1980 and on have been searched; it has been tried to reach the official documents with the studies at the libraries of the Presidency of Publication Department and Board of Education and Discipline. A synthesis has been formed from the the former studies and the official informations which has acquired with the searches on related parts of Constitution of 1982, Laws, Councils, Development Plans, Annual Programmes, Budget Negotiations and Accomplishments Plans.According to the search, from the Establishment of Turkish Republic to our time, many governments have given a place to education ?and so primary education- in their programmes. Despite those governments have reached at the rates of aimed schooling, it has become difficult to reach at the level of aimed educational quality because of the lack of source, teacher, lecturer?, unbalanced educational range between the cities and rurals, immigration and physical disadvantages etc. It is observed that the use of internet and communication in educational field is not enough despite the reformations at education. The studies on resocialisation of the children who need private education are limited.At the end of the search, the suggestions which are made by searcher take place.