Sosyal bilgiler öğretmen adaylarının küresel sorunlarla ilgili tutumları ve ders programlarına yönelik önerileri
Attitudes of pre-service social studies teachers towards global problems and suggestions about their curriculum
- Tez No: 234459
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE DEMİRBOLAT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Küresel eğitim, küresel sorunlar, sosyal bilgiler, Global education, global problems, social studies
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Bölümü
- Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 166
Özet
Bu araştırmanın amacı, sosyal bilgiler öğretmen adaylarının küresel sorunlara yönelik tutumlarını bazı özelliklerine göre incelemek ve küresel konulara yönelik ders programlarıyla ilgili önerilerini belirlemektir. Bu araştırmada, betimsel yöntem kullanılmıştır. Araştırma, 2007-2008 eğitim-öğretim yılı bahar döneminde Gazi Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Selçuk Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Gazi Osman Paşa Üniversitesi, 100. Yıl Üniversitesi ve Karadeniz Teknik Üniversitesi olmak üzere tesadüfî yöntemle seçilen toplam 7 üniversitede gerçekleştirilmiştir. Araştırma kapsamında, öğretmen adaylarının küresel sorunlara yönelik tutumlarını incelemek amacıyla bir tutum ölçeği geliştirilmiş ve toplam 734 öğretmen adayına bu ölçek uygulanmıştır. Ayrıca, öğretmen adaylarının küresel konulara yönelik lisans ders programlarıyla ilgili önerilerini içeren açık uçlu bir soru sorulmuştur. Verilerin çözümlenmesinde, SPSS 17 ve Lisrel 8.7 paket programı kullanılmıştır. Küresel sorunlara yönelik tutumların, kişisel bilgi formunda yer alan çeşitli niteliklere göre nasıl farklılaştığını belirlemek amacıyla ise çok değişkenli varyans analizi (manova) tekniğinden yararlanılmıştır. Ayrıca küresel sorunlarla ilgili tutum ölçeği geliştirilirken betimleyici ve doğrulayıcı faktör analizleri ve açık uçlu soruların raporlaştırılmasında içerik analizinden yararlanılmıştır. Öğretmen adaylarının küresel sorunlara yönelik tutumlarının, onların bazı özelliklerine göre kısmen farklılaştığı sonucuna ulaşılmıştır. Araştırma, küresel sorunlara yönelik farkındalık oluşturulması için öneriler yapılarak sonlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the attitudes of pre-service social studies teachers towards global problems in line with some features and determine the new topics about global issues to be included in the curriculum. Survey method used in this research. The study was conducted in seven universities randomly selected in spring term of the 2007-2008 academic year. The universities were: Gazi University, Ankara University, Selçuk University, İstanbul University, Gazi Osman Paşa University, 100. Yıl University and Karadeniz Technical University. In the framework of the study, an attitude scale was developed in order to detect the attitudes of pre-service social studies teachers towards global problems. The attitude scale was administered to a total of 734 pre-service teachers. In addition, an open-ended question was included about their suggestions for a global issues teaching program. The data was analyzed with an SPSS 17, Lisrel 8.7 package program and for the content a qualitative analysis method was used. Multivariate variance analysis (MANOVA) was used to examine how attitudes towards global issues vary according to differences in the personal information form. In addition, descriptive and confirmative factor analyses in developing attitude scale about the global problems and content analysis in preparing a report from open-ended questions were made use of. The main finding was that the attitudes of pre-service teachers towards global problems vary partially in line with some features. In the conclusion suggestions are made to develop pre-service teachers? awareness of global issues and how these issues can be incorporated into curriculum.