Muhammed b. Ahmed el-İskenderânî'nin Keşfü'l-Esrâr adlı eserinin tefsir ilmi açısından tahlili
Muhammed b. Ahmed el-İskenderânî from the point of exegetics, post graduate thesis
  1. Tez No: 234505
  2. Yazar: İSRAFİL KARADENİZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YAŞAR KURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: İlmî tefsir, Astronomi, Jeoloji, Tıp, Botanik, Scientific exegesis, Astronomy, Geology, Medicine, Botanic
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Kuşkusuz, Kur'ân'ın insan için amaçladığı hedeflerden en önemlisi, kendisinin okunup, anlaşılması ve gereğine göre yaşanmasıdır. Kur'ân, akleden ve düşünebilen tüm insanlardan söz konusu bu hedefi gerçekleştirmeyi istemektedir. Bu hedefi gerçekleştirebilme adına, Kur'ân'ın anlaşılmasına yönelik her devirde fıkhî, kelâmî, mezhebî, ilhadî ve içtimaî yönden tefsir alanında bir takım yönelişler olmuştur. Bu yönelişlerden biri de ?ilmî tefsir? hareketidir.Dirâyet tefsiri içerisinde değerlendirilen ilmî tefsir hareketi, tarihi süreç içerisinde bazı aşamalar kaydederek XX. yüzyılda müstakil bir tefsir ekolü haline gelmiştir.Tefsir ilmi çerçevesinde tahlilini yaptığımız İskenderânî'nin Keşfü'l-Esrâr adlı eseri bir ilmî tefsir hüviyetine sahip olmakla birlikte İslâm âleminde Suyûtî'den (ö. 911/1505) sonra durgunlaşan ilmî tefsir hareketine yeniden canlılık getiren bir eser olmuştur. Bu açıdan ?Keşfü'l-Esrâr?, bilimsel tefsirin oluşmasında büyük önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
Doubtless, the most important aim of the Koran for people is to be read, understood and applied accordingly. Koran wants from all thinking people to carry out these things. İn the name of carrying out this aim, in all ages in order to understand Koran, there has been some drifts about islâmic law, remarks, order, denial and social way in the field of commentary. One of these drift is the act of ?exegetics?.The act of exegetics which is evaluated with ability exegesis, by making a progress in the historical process began an independant commentary school.Within the frame of exetegics that we have analysed İskenderânî?s production named Keşfü?l-Esrâr, it not only has an identification of exetegics, but also it became an production that brought aliveness to the exetegics which became dull after Suyûtî (ö. 911/1505). From this point ?Keşfü?l-Esrâr? has a so much importance in the formation of academic exegesis.