Yeni Uygur Türkçesinin yapım morfolojisi
The structure morphology of new Uighur Turkish
- Tez No: 234504
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜLYA KASAPOĞLU ÇENGEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Yeni Uygur Türkçesi, Eski Türkçe, Çağatay Türkçesi, Yapım Ekleri
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 206
Özet
Yeni Uygur Türkçesinin Yapım Morfolojisi, Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2008.Çalı?mamızda, 33 000 kelimeyi ihtiva eden Yeni Uygur Türkçesinin en geni? kapsamlı sözlüklerinden birisi olan Uygursko-russkiy slovar' isimli sözlükte bulunan yapım eki almı? kelimeler tespit edilmi?tir. Daha sonra yapım ekleri tasnif edilerek (isimden isim, isimden fiil, fiilden isim, fiilden fiil yapma ekleri) örneklerle birlikte verilmi?tir. Tespit edilen eklerin dipnotlarda tarihî kar?ıla?tırmalı olarak deği?im ve geli?imleri gösterilmeye çalı?ıldı. Ayrıca mevcut olan Yeni Uygur Türkçesi gramerlerinde yer almayan, Uygursko-russkiy slovar'da tespit ettiğimiz yapım ekleri de verilmi?tir. ?simden ?sim Yapan Alıntı Ekler ba?lığı altında Arapça ve Farsça kaynaklı olan kelime türetme eklerinin Yeni Uygur Türkçesindeki ?ekilleri, i?levleri ve örnekleri de verilmi?tir.Çalı?mamızın malzemesi Uygursko-russkiy slovar' ile sınırlı kalmamı?, gereken bölümlerde diğer sözlük ve gramer kitaplarından faydanılmı?tır. Alıntı kelimeler için Arapça, Farsça ve Osmanlıca Lûgatlara ba?vurulmu?tur.Yeni Uygur Türkçesinin Yapım Morfolojisi, Yeni Uygur Türkçesinin yapım eklerini eksiksiz ve ayrıntılı olarak vermesi ve tarihî kar?Ila?tırmalı olarak eklerin incelenmesi bakımından yapılan ilk çalı?malardan biridir.
Özet (Çeviri)
The Structure Morphology of New Uighur Turkish, Master?s Thesis, Ankara, 2008.In our study, the words which took derivational affixes taking place in the dictionary named ?Uighursko ? Russkiy Slovar? that is one of the most extensive dictionaries of New Uighur Turkish consisting of 33000 words have been determined. Then the derivational affixes have been classified, and the affixes for making noun from noun, verb from noun, noun from the verb, verb from verb have been given by examples. In the footnotes of the determined derivational affixes, their changing and developments have been tried to get shown by historical analogy. Furthermore, the derivational affixes that we determined in the dictionary named ?Uighursko ? Russkiy Slovar? which don?t take place in the present grammar of New Uighur Turkish have been given, too. Under the heading ?The Quoted Suffixes That Make Noun From Noun? , the new forms of the word making suffixes of Arabic and Persian origin in new Uighur Turkish, their functions and examples have also been given.The material of our study hasn?t been limited by ?Uighursko ? Russkiy Slovar?, other dictionaries and grammar books have also been referred to in the necessary sections. For the quoted words, Arabic, Persian, and Ottoman Turkish dictionaries have been referred.The Structure Morphology of New Uighur Turkish is one of the first study performed in order to give the derivational affixes of New Uighur Turkish completely and in detail and to search the suffixes comparing historically.Key Words :1. New Uighur Turkish2. Ottoman Turkish3. Chagatai Turkish4. Derivational Affixes5. Historic Analogy.