İlkğretim birinci kademe sınıf öğretmenlerinin yapılandırmacı programa göre hizmet içi eğitim ihtiyaçlarının belirlenmesi
The determining of the in-service training needs according to the constructivist program of the elemantary education first level
  1. Tez No: 234580
  2. Yazar: SAADET CERAN ÇİFCİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KEMAL GÜVEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yapılandırmacılık, hizmet içi eğitim, öğretmen, eğitim, constructivism, in-service training, teacher, education
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Gelişen bilim ve teknolojiyle birlikte her alanda özellikle de eğitim alanında önemli gelişmeler yaşanmakta bu gelişmelere paralel olarak ta eğitim programlarında köklü değişiklikler meydana gelmektedir. Ülkemizde de bu gelişmelerin ışığı altında 2005-2006 eğitim-öğretim yılında program değişikliğine gidilmiş, yapılandırmacı yaklaşıma dayalı Yeni İlköğretim Programı benimsenmiştir. Programın başarıya ulaşması, uygulama için gerekli olan alt yapının oluşturulması ile birlikte programın uygulayıcıları olan öğretmen, yönetici, müfettiş ve velilerin her açıdan bilgilendirilmesiyle mümkündür.Bu çalışmanın amacı yeni programın en önemli uygulayıcılarından olan öğretmenlerin uygulanan program doğrultusunda hizmet içi eğitim ihtiyacının olup olmadığının belirlenmesidir. Bu amaçla öncelikle ilköğretim birinci kademe sınıf öğretmenlerinin programı uygulama aşamasında, etkinlikleri düzenlemede, bilgi teknolojilerini ve araç- gereçleri kullanmada, sınıf yönetiminde, okul ve sınıf düzenlemesiyle birlikte öğrencileri ölçme ve değerlendirme noktasında sahip olmaları gereken davranışlara ilişkin olgusal veriler toplanmıştır. Araştırmada kullanılan anket, olgusal verilerin toplanması, gerekli uzman görüş ve önerilerinin alınması ve ön uygulamaların yapılması sonucunda oluşturulmuştur.Araştırmanın evrenini Konya ili merkez ilçelerinde görev yapan birinci kademe sınıf öğretmenleri oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise 2007-2008 eğitim-öğretim yılında bu okullarda görev yapan rastlantısal örneklem yolu ile seçilmiş birinci kademe sınıf öğretmenleri oluşturmaktadır.Veri toplama aracı olarak geliştirilen anket üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde uygulama grubuna ait tanıtıcı bilgilerin olduğu sorular bulunmaktadır. İkinci bölümde hizmet içi eğitim gereksinimlerini belirlemeye yönelik sorular yer almıştır. Üçüncü bölümde ise öğretmenlerin yeni program ve programın uygulanmasında karşılaştıkları sorunları belirlemeye yönelik görüşlerinin alındığı açık uçlu tek bir soru yer almaktadır.Veri toplama aracı ile elde edilen veriler, aritmetik ortalama ve standart sapma gibi istatistiksel veriler kullanılarak analiz edilmiştir. Analizler sonucunda öğretmenlerin düşük ve yüksek derecede katıldıkları maddeler belirlenmiş, bu maddeler yüksek dereceden düşük dereceye doğru sıralanmıştır. Araştırma sonucunda öğretmenlerin ilgili davranışlarda kendilerini yeterli gördükleri görülmüştür.
Özet (Çeviri)
With the improving science and technology, in every area especially in the educational area important improvements have occurred and parallel to these improvements, radical changes are happening in the educational programmes. In our country, under the light of these improvements, in 2005-2006 educational year, there have been some changes in the programmes and a new Primary School program which is based on the constructivist approach has been developed. The program?s success is dependent on (1) founding the needed substructure for the process and (2) sufficiently informing the teachers, inspectors and parents about how to deal with the new program.The aim of this work is to find out whether the most important ones of this program, teachers, need in-service training or not. For this purpose, some information has been collected about behaviours that especially Primary School teachers need to have when carrying out the program, preparing the activities, using the equipments, controlling the class and evaluating the students. The questionnaire used in the research, was formed through collecting the information, taking the ideas and advices of the experts and doing the pre-practises.The research has been applied on teachers working in Konya?s central districts. The Primary School teachers chosen randomly who worked in 2007-2008 educational year constitute the sampling of the research.The questionnaire which is improved as a tool to gather information is formed of three parts.In the first part there are some questions which will give knowledge about the group to apply this questionnaire. In the second part there are questions to find out the in-service traning?s necessities. In the third part there is only an open-ended question to determine the teachers? problems that they face with when practising the new program.The information gained through the information gathering tool has been analysed through arithmetic average and standart deviation. At the end of the analysis, the points that the teachers answered as high and low have been determined and they have been lined up from high to low. As a result of the research, it has been seen that the teachers see themselves sufficient in all of the behaviours that the new program requires.