Birleştirilmiş sınıf öğretmenlerinin yeni ilköğretim programının uygulamasına ilişkin görüşlerinin değerlendirilmesi(Düzce ili örneği)
An evaluation of multigrade class teachers? thoughts towards the application of the new primary school programme
  1. Tez No: 241799
  2. Yazar: AYŞE GÜL SINMAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FARUK ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Birleştirilmiş Sınıflar, Yapılandırmacı Yaklaşım, Yeni İlköğretim Birinci Kademe Programı
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
Bu araştırma; birleştirilmiş sınıf öğretmenlerinin yeni ilköğretim programının uygulamasına yönelik görüşlerini belirlemek amacıyla yapılmıştır.Araştırmada aşağıdaki alt problemlere cevap aranmaya çalışılmıştır.1.Birleştirilmiş sınıf öğretmenlerinin yeni ilköğretim programının geneline ilişkin görüşleri nelerdir? Bu görüşler;a)Eğitim düzeyi,b)Meslekteki kıdem,c)Birleştirilmiş sınıf kıdemi,d)Sınıf mevcudu,e)Okuttuğu sınıf grubu değişkenine göre anlamlı farklılık göstermekte midir?2.Birleştirilmiş sınıf öğretmenlerinin birleştirilmiş ve bağımsız sınıflarda ortak program uygulanmasına yönelik görüşleri nelerdir?3.Birleştirilmiş sınıf öğretmenlerinin yeni ilköğretim programının kazanımlar, içerik, öğretme - öğrenme süreci ve ölçme-değerlendirme boyutlarına ilişkin görüşleri nelerdir?Araştırmanın evrenini Düzce iline bağlı birleştirilmiş sınıflı ilköğretim okullarında görev yapan toplam 82 birleştirilmiş sınıf öğretmeni, örneklemini ise; araştırmaya gönüllü olarak katılan 45 birleştirilmiş sınıf öğretmeni oluşturmaktadır.Tarama yönteminin kullanıldığı araştırmada gerekli verileri elde etmek için Yapıcı (2007) tarafından geliştirilmiş yeni ilköğretim programına ilişkin öğretmen görüşleri anket formu kullanılmıştır. Veriler, SPSS 16,0 paket programında çözümlenmiş, birinci alt probleme ait verilerin analizinde frekans, yüzde, anova ve tukey testi; ikinci ve üçüncü alt problemlere ait verilerin analizinde ise betimsel analiz kullanılmıştır.Elde edilen verilerin analizi sonucunda; birleştirilmiş sınıf öğretmenlerinin yeni ilköğretim programının birleştirilmiş sınıflarda uygulamasında gerekli olan zamanı, araç-gereç ve çevresel koşulları, araştırma imkânlarını, verilen hizmet içi eğitimleri yetersiz ve sınıfları kalabalık buldukları bu nedenle programın birleştirilmiş sınıflarda uygulamaya uygun olmadığını belirttikleri görülmüştür.Ayrıca birleştirilmiş sınıf öğretmenlerinin programın geneline ilişkin görüşlerinin ?eğitim düzeyi?, ?mesleki kıdem? ve ?birleştirilmiş sınıf kıdemi? değişkenlerinden etkilendiği öte yandan ?sınıf mevcudu? ve ?okuttuğu sınıf grubu? değişkenlerinin programın geneline ilişkin görüşlerinde etkili olmadığı tespit edilmiştir.Araştırmaya katılan birleştirilmiş sınıf öğretmenlerinin büyük çoğunluğunun ?bağımsız sınıflar ile ortak program uygulamasına? katılmadıkları ve birleştirilmiş sınıf şartlarını dikkate alan ayrı bir program hazırlanması yönünde öneriler getirdikleri belirlenmiştir.Birleştirilmiş sınıf öğretmenleri ?yeni ilköğretim programının boyutlarına? ilişkin görüşlerinde ?kazanımlar?, ?içerik?, ?öğretme-öğrenme süreci? ve ?ölçme değerlendirme? boyutlarını birleştirilmiş sınıf şartlarına göre oldukça yoğun bulurken ayrılan süreyi ve gerekli olan araç-gereçleri yetersiz bulduklarını belirtmişlerdir. Programın öğretme-öğrenme sürecinde ise etkinliklerin fazla buna karşın ayrılan sürenin, araç-gereçlerin, araştırma imkânlarının yetersiz ve öğrenci seviyesinin üzerinde olduğu belirlenmiştir. Öğretmenler ölçme-değerlendirme boyutunda ?değerlendirme formlarının fazla olması?, ?zamanın ve değerlendirme çalışmaları için gerekli olan maddi ve kırtasiye imkânlarının yetersiz kalması?, ?proje ve performans ödevleri için araştırma imkânlarının kısıtlı olması? gibi durumların ölçme değerlendirme boyutunu sınırlandırdığını belirtmişlerdir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine the multigrade class teachers? thoughts about the application of the new primary school programme.In this study, following questions are the main ones to be answered:1.What do the multigrade class teachers think about the new primary school programme as a whole?Are there any significant differences among their thoughts in terms of the variables such as;a)Level of educationb)Length of professional servicec)Length of multigrade class experienced)Class sizee)Class grade?2.What do the multigrade class teachers think about the application of the same programme in both multigrade and monograde classes?3.What do the multigrade class teachers think about such domains as acquisition, content, teaching-learning period, and evaluation-assessment of the new primary school programme?Participants of the study are 82 multigrade class teachers working in the multigrade class primary schools in Düzce. Sample of the study consists of the thoughts of 45 volunteer multigrade class teachers.In this study, Scanning method is used and data are collected through a questionnaire designed by Yapıcı ( 2007). Data are analyzed via SPSS 16,0 package programme. Data about the first question are analyzed via frequency, percentage, anova and tukey test. On the other hand, data about the second and the third questions are analyzed via descriptive analysis.In the end of the all analysis, it is observed that the multigrade class teachers are of the same opinion that this new programme is not appropriate to apply into the multigrade classes owing to the fact that the classes are too crowded, time is limited, equipments and teaching-learning environment as well as in-service training activities on the new programme are not enough. Moreover, it is observed that level of education, length of professional service and length of multigrade class experience variables affect the multigrade class teachers? thoughts about this new programme; on the other hand, class size and class grade variables do not have a significant effect on their thoughts.Most of the participants are of the same opinion that a common programme should not be applied into the multigrade classes and the monograde classes and a new programme should be designed regarding the conditions about the multigrade classes.The multigrade class teachers suggest that acquisition, content, teaching-learning period and evaluation-assessment domains of the new programme are too intense; they also think that planned time and necessary equipments are not enough for a healthy application of the new programme into the multigrade classes. They state that this new programme are above the students in the multigrade classes. The multigrade class teachers stress that their insufficient financial supplies prevent them from applying this new programme into their multigrade classes.Key Words : Multigrade Classes, Constructivist Approach, The New Primary School Programme