Okul öncesi öğretmenlerinin bakış açısıyla çalışma ortamlarının değerlendirilmesi
Evaluation of working environment by viewpoint of preschool teachers
  1. Tez No: 234614
  2. Yazar: AZİZE BERRAK BUDUNÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GELENGÜL HAKTANIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul öncesi öğretmeni, çalışma ortamı, Preschool Teacher, Working Environment
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 175
Özet
Okul öncesi eğitim, çocuğun eğitim yaşamının ilk basamağıdır. Budönemde verilen eğitimin niteliği, çocuğun gelişimini ve ilerideki yaşamınıetkilemektedir. Çocuğun yetişmesinde ailesi, öğretmeni ve çevresi etkiliolmaktadır. Günümüz koşullarında çalışan annelerin sayısının artmasıylaçocuklar günlük yaşantılarının büyük bir kısmını okulda öğretmenleriylegeçirmektedirler. Çocuğun yaşamında büyük rolü olan öğretmenin, çalışmaortamındaki rahatlığı ve mutluluğu, vereceği eğitimin kalitesini etkilemektedir. Bunedenle okul öncesi öğretmeninin çalışma ortamı özelliklerinin incelenmesineihtiyaç vardır.Okul öncesi öğretmenlerinin çalışma ortamlarının özelliklerininbelirlenmesi amacıyla yapılan bu araştırmada, okul öncesi öğretmenlerininçalıştıkları kurumların fiziksel, sosyal ve eğitsel özelliklerini nasıldeğerlendirdikleri incelenmiştir.Araştırmanın evreni Ankara İl'i merkez ilçelerinde bulunan özel ve resmianaokullarında görev yapan öğretmenlerden, örneklemi ise bu öğretmenlerarasından tesadüfi (yansız) örnekleme yöntemi ile seçilen 130 kişidenoluşmaktadır. Betimsel tarama modelinin uygulandığı bu çalışmada veri toplamaaracı olarak araştırmacı tarafından hazırlanan anket formu kullanılmıştır. Anketformlarında yer alan veriler SPSS paket programında çözümlenerekdeğerlendirilmiştir. Bulgular frekans ve yüzde tabloları şeklinde sunulmuştur.Araştırma sonucunda, öğretmenlerin çoğunlukla çalıştıkları kurumunfiziksel özelliklerini yeterli ve uygun buldukları, sosyal ve eğitsel ortamla ilgiliolarak ise sorunlar yaşadıkları ve bu konularla ilgili beklentileri olduğu ortayaçıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Preschool education is the first step of child?s educational life. Quality ofeducation giving at that period affects the child?s development and future life.Family, teacher and environment are effective in child?s development. Childrenspent most of their daily life in school with their teachers as a result of theincreasing number of working mothers in todays? conditions. Comfort andhappiness in working environment of the teacher who has an important role inchild?s life affects the quality of education giving by her. Therefore, there isnecessity to examine the characteristics of preschool teacher?s workingenvironment.In this research, which is done for determination of characteristics of preschoolteacher?s working environment, how the preschool teacher?s evaluate thephysical, social and educational characteristics of working environment isevaluated.The sample space of the research is formed by teachers who are working inprivate and public schools in central counties of Ankara Province and samplingincludes 130 teachers who were chosen randomly. In this research, which isapplied descriptive research metod, the questionnaire form which is prepared byresearcher is used as data collection instrument. Data which take part inquestionnaire form are evaluated by analysis which were performed in SPSSpackage programme. Findings were presented as frequency and percentagetables.Consequences of the research shows that, most of the teachers thinks about theschool?s physical characteristics as adequate and acceptable but they havesome problems about the social and educational environment and they haveexpectations about this topics.