A Commercial centre in Ulus historical centre
Ulus tarihi çevresinde bir ticaret merkezi
- Tez No: 23467
- Danışmanlar: PROF. ADNAN TAŞPINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Ticaret, Alış-veriş, Merkez, Ulus, Çok fonksiyonlu, Commerce, Shopping, Center, Ulus, Multi-functional
- Yıl: 1992
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Bu çalışma, Ankara'daki ticari etkinlikleri geliştirecek, kentin gereksinimi karşılayacak bir yapı kompleksi önermeyi amaçlamaktadır. Bir şehirdeki genel sorunlardan biri olan bu konu bir çözüm gerektirmektedir. Birinci bölümde bu tür olanaklara duyulan gereksinim anlatılmakta, ticaretle ilgili terimlerin açıklanarak aydınlatılması amaçlanmaktadır. İkinci ve üçüncü bölümleri ise, ticaret merkezi olgusunun tarihi gelişimi ile temel mimari akımların içinde oluştukları mekansal çerçeve ve kapsamları göz önüne alınarak, Ankara kentinin ek ticari alan gereksinimine rasyonel bir çözüm önerilmesinden oluşmaktadır. Dördüncü ve beşinci bölümlerde, Ankara'daki bu önerinin hedefi, kapsamı, felsefesi ve prensipleri analiz edilerek kararlara varılmaktadır.Ulus tarihi ticaret merkezinde yer alması öngörülen bu önerinin konumu ve Ankara'nın mevcut ticari merkezi ile ilişkilerinin kent ölçeğinde irdelenmesi altıncı bölümü oluşturmaktadır. Son bölüm, öneri alan üzerinde geliştirilen tasarım kararlarının detaylı olarak açıklanması ile, araştırma sonuçlarını içeren bir özetten oluşmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to propose a project for commercial facilities in Ankara. It appea rs to be one of the complex problems of the city which needs a solution. The existing need for a commercial centre in Ankara and the definitions of commercial facilities are introduced and discussed in the first chapter. In the second and third chapters, the history and basic trends regarding the types and locations of the commercial centres are described. An optimum solution is formulated through analyzing the ideal solutions. In the fourth and fifth chapters, the goal, scope, philosophy and principles of this design proposal for Ankara are analyzed. The location of the site of the proposal in the Ulus historical centre, and its relation to today's centre is studied within the context of the city of Ankara in sixth chapter. IllThe last chapter aims to give a brief conclusion of the study and a detailed explanation of the design decisions reached within the framework of the proposal.