Televizyon reklamlarında canlandırma uygulamalarının reklam anlatısına etkileri ?vada? kampanyası örneği
The effects of animation on the televisions publicity to the narration advertisement
  1. Tez No: 234670
  2. Yazar: GÜLBİN DEMİRİZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELÇUK HÜNERLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
  6. Anahtar Kelimeler: Görüntünün Sürekliligi, Canlandırma Kavramı, CanlandırmaTürleri, CanlandırmaYöntemleri, Canlandırmanın Kullanım Alanları, ReklamKavramı, Reklam iletişimi, Televizyon Reklamcılıgı, Devingen Görüntü, Hedef Kitle, izleyici, Görsel ve Dilsel ileti, Persistance Of Vision, Animation, Kinds Of Animation, TheMethods Of Animation, Field Of Usage Of Animation, Concept Of Publicty, Advertisement Communication, Television Publicity, Moving mage, TargetGroup, Visual And Lingustic Message
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Kültür Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 238
Özet
Bu çalısmanın konusu, bir anlatım dili olarak canlandırmanın reklamalanında kullanımının arastırılmasıdır. Televizyon reklamlarında, canlandırmauygulayımının reklam anlatısına etkilerinin belirlenmesi hedeflenmistir.Arastırma canlandırma uygulayımının sundugu olanakların reklamiletisiminin basarısındaki islevini saptamayı amaçlamaktadır. Bu amaçdogrultusunda, canlandırma ve reklam kavramlarının olusum ve gelisimsüreçleri arastırılmıstır. Her iki alanın bulustugu ve ayrıldıgı noktalarbelirlenmeye çalısılmıstır.Televizyon reklam filmlerinin ve canlandırma filmlerinin yaratım veüretim süreci, nitelikleri, türleri, islevleri bilimsel bir arastırma planıçerçevesinde incelenmistir. Sinemasal anlatının ve televizyon anlatısının yapısalözelliklerinden hareketle, canlandırma yöntemleriyle hazırlanan reklamfilmlerinin anlatı yapısı, güzelduyusal, uygulayım ve ruhsal açıdan elealınmıstır. Bu baglamda canlandırma uygulayımın reklam anlatısına katkılarıirdelenmistir.Çalısmada örnek olarak Yapı Kredi Worldpuan/VADA kampanyasındayer alan reklam filmleri seçilmistir. Reklamları olusturan devingen niteliktekigörüntüler biçimsel, hedef kitle ve içerik açısından degerlendirilmistir.Filmlerin ortak özellikleri ve farklılıklarından yola çıkarak çizelgelerinolusturumuna gidilmistir.Reklam filmi ya da canlandırma filmi, genel olarak filmler anlamtasıyan gösterge sistemleridir. Yapı Kredi Worldpuan / Vada kampanyasıiçerisinden belirlenen reklam filmleri göstergebilimsel yaklasım içindekalınarak, reklamın bütününü olusturan ögelerin içerdikleri göstergeler çokboyutlu, seçmeci bir yöntemle çözümlenmistir.Sonuç olarak, teknolojik gelismelerin etkisiyle, reklamların bütününde ya dagerçek görüntüler üzerinde görsel etki yaratımında, canlandırma yöntemlerinin sıkçakullanıldıgı belirlenmistir. Çalısma canlandırma uygulayımının reklam anlatısını görselaçıdan zenginlestirdigini, reklam iletisini destekledigini ve iletinin izleyici tarafındandaha kolay alımlanması, algılanması ve anımsanmasında etkili oldugunu göstermistir.
Özet (Çeviri)
The topic of this study is to research using of animation as narrativelanguage at the field of advertisement. It is aimed at the determination of theeffects of animation applications on the television publicity.At the study has been also aimed to determine the function of facilitiessubmitted by applications of animations on the success of advertisementcommunication. On this contex has been reseached the formation anddeveloppement of concept of animation and advertisement. It has been attendetto find out the point, where the each field come together and distinguish.Period of creation and production, kind, function and character ofanimation and advertisement films have been analysed in a way of scienticstudy. Based on the cinema narration and television narration constructivefeatures has been received priority consideration on the esthetical, technical,spiritual perspective of the advertisement films structure which has beenprepared with the animation methods. In this context has been explicated thecontribution of the application of animation to the advertisement narration.The films hold a place at the Yapı Kredi Bank/World Card/Wordpoint/VADA campaign has been elected as pattern to the studies. Moving imagecomposing publicity films have been evaluated in the fields like target group,formal and content. The graphic tables has been formed by consideringcollective and different features of films.The advertisement or animation films are generally thougt of sign systemwith special meaning. The sign of composed the body of advertisement has beenanalyzed in a multi-faceted and elective way, which have been designated fromthe publicity films of World Card/World point/Vada advertisement campaign,using the semiotic methods.It has been determined in conclusion, that animation methods have beenrather frequently used at the creation of visual effect at the contentadvertisement or live action imge with the effects of technological progress.The study has shown also, that animation application has effects toenrich to the advertisement narration in the visual perspective, to support themessage of advertisement, to sense, to perceive and to recall of the messageadvertisement easly by the speactators.