Televizyon reklamlarında iknanın belirleyicileri - animasyon karakter kullanımının tüketicilerin ikna sürecine etkisinin belirlenmesine yönelik bir araştırma
Determinatives of persuasion in television advertisements - a research aimed at determinate animation character usage?s effect on consumers? persuasion process
- Tez No: 241345
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. BELMA GÜNERİ FIRLAR
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Reklamcılık, İşletme, Advertising, Business Administration
 - Anahtar Kelimeler: Animasyon karakterler, ikna, televizyon reklamları, hatırlanabilirlik, sunum biçimleri, animation characters, persuasion, television advertisements, remembering, presentation styles
 - Yıl: 2009
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Ege Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Reklamcılık ve Halkla İlişkiler Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Reklamcılık Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 326
Özet
Önceleri amacı bir mal veya hizmetin varlığını duyurmak olan reklamın bugünkü amacı bilgilendirmek, ikna etmek, satışı artırmak ve tutundurmak olmuştur. Tüketicilerin, reklamın amaçladığı yöndeki satın alma eylemini gerçekleştirmeleri için önce ürün ya da hizmeti fark etmeleri, onun hakkında olumlu bir izlenim edinmeleri ve bu izlenimin olumlu bir tutuma dönüştürülmesi gerekmektedir. Bu amaçla tüketicilerin karşısına farklı özellikler sahip iletişim ortamları ile çıkılarak onların ikna edilmesine çalışılmaktadır. Bu ortamlardan en etkilisi olduğu düşünülen televizyon reklamları ve son dönemin çokça tercih edilen görsel ikna unsurlarından biri olan animasyon karakterler bu araştırmanın konusu olarak belirlenmiştir.Araştırmanın amacı, televizyon reklamlarında kullanılan animasyon karakterlerin izleyicileri ikna etme konusunda başarılı olup olamadıklarına yönelik bilgi edinmektir. Bu konuda bilgi toplamak amacıyla oluşturulan anket formunda animasyon karakterlerin ikna etme gücü karakterlerin hangi markanın reklamın görüldüklerinin hatırlanma düzeyleri ve katılımcıların animasyon karakterlere ilişkin tutumları ile ölçülmeye çalışılmıştır. Animasyon karakterlere yönelik tutumlar çeşitli sıfatlar açısından karakterlerin değerlendirilmesi ve animasyon karakterler hakkındaki tutum cümlelerinin puanlanması ile ölçülmüştür.Çalışmanın sonucunda animasyon karakterlerin aynı markaların sloganlarına kıyasla daha çok hatırlandığı, animasyon karakter kullanan markaların sloganlarının da kullanmayanlara oranla daha çok hatırlandıkları bulunmuştur. Ayrıca kadınların, gençlerin, küçük çocuğu olanların, reklamları izlemeyi sevenlerin ve animasyon karakterlere ilişkin olumlu tutumlar bildirenlerin daha çok sayıda animasyon karakterin hangi markanın reklamında yer aldığını hatırladıkları görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Previously the purpose of advertisement was to advertise the presence of goods or a service but today its purpose is to inform, to persuade, to increase sales and to promote. For the consumers to carry out the action of buying which was intended by the advertisement, firstly they sould realize the product or the service, then they should have a positive effect about it and finally this effect should be transformed to a positive attitude. With this aim, by using many connection media having different features, the consumers are tried to be persuaded. The television advertisements which are thought to be one of the most effective style of this media and the animation characters which are mostly prefered latterly as one of the ingredient of visual persuasion are determined as the subject of this research.The aim of this research is to get information about whether the animation characters used in television advertisements are successful on persuading audiences. In the questionnaire which has been formed to gather information about that issue, persuasive power of animation characters was measured by the degree of remembering the characters to be seen in which advertisement of trademark and the attitudes of participants about the animation characters. The attitudes towards animation characters was measured by evaluating characters in terms of various adjectives and by scoring attitude sentences about the animation characters.At the end of this research, it has been found that animation characters are remembered mostly in comparison with the slogans of the same trademarks and the slogans of the trademarks using animation characters are mainly remembered when compared to the trademarks, not using animation characters. Furthermore, it has been found that women, teens, those with little child, people who loves watching advertisements and those who declare positive attitudes about animation characters remember that more animation characters belong to which advertisements.