The Effect of water conservation unit integrated into 6th grade junior high school science curriculum on the water related and environmental attitudes of the students
Ortaokul altıncı sınıf fen programına entegre edilen su koruma ünitesinin öğrencilerin su ve çevre ile ilgili tutumlarına etkisi
- Tez No: 23470
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSA DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Su Koruma ünitesi, Su İle İlgili Tutumlar, Çevreye Yönelik Tutumlar, Çevre Eğitimi, Fen Eğitimi
- Yıl: 1992
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Çevre ile ilgili sorunlar, 21. yüzyılın başında genel bir önem kazanmaktadır. İklim değişiklikleri, doğal kaynakların aşırı kullanımı, tehlikeli atıklar ve benzeri konular insanlığın gündeminde devamlı olarak yer almaktadır. Sorunun ana kaynağını insan oluşturmaktadır. İnsanın yıkıcıetkinlikleri su, besin ve karbon çevrimini bozmakta ve bunun sonucu olarak ekolojik sorunlar ortaya çıkmaktadır. öyleyse, insanoğlunun bu etkinliklerini değiştirmek ve düzeltmek zorunludur. Bu anlamda, eğitim elimizdeki en iyi araç olarak karşımıza çıkmaktadır. Okul ortamında, bir yandan çevre ve sorunlarına karşı duyarlılık ve bilgi aşılanırken diğer yandan da çevre sorunlarının çözümünde sorumluluk üstlenmek gibi davranış ve tutumlar geliştirilebilir. Bu durumda çevre eğitimi konularının okul müfredatında yer alması önem kazanmaktadır. Bu noktadan hareketle, bu çalışma orta dereceli okulların 6. sınıf fen derlerine entegre edilmiş bir su koruma ünitesinin öğrencilerin su ve çevre İle ilgili tutumları üzerindeki etkisini incelemek üzere oluşturulmuştur. özneler, 28 6. sınıf öğrencisidir. Çalışma, 1991-1992 akademik yılında Ankara, Büyük Kolej'de gerçekleştirilmiştir. Su ve Çevre İle İlgili Tutum ölçekleri geliştirilmiş ve bunlar, öğrencilerden oluşan Kontrol ve Deney gruplarına ön ve son test olarak uygulanmıştır. Su vs Çevre île ilgili Tutum ölçekleri' nden elde edilen PeT sonuçlarına göre, deney ve kontrol grupları arasında başlangıçta belirgin bir farklılık olmadığı ortaya çıkmıştır. PoT sonuçları için iki yollu vııvaryans analizi uygulanmıştır. Bulgular su koruma ünitesinin sadece su ile ilgili tutumları geliştirdiği, ancak çevre ile ilgili tutumları geliştirmediği sonucunu ortaya koymuştur. öte yandan, cinsiyetin öğrencilerin su ve çevre ile ilgili tutumları açısından belirgin bir farklılığa yol açmadığı ve uygulama ile cinsiyet arasında belirgin bir etkileşimin olmadığı da elde edilen sonuçlar arasında yer almıştır. Çalışmada örneklem küçük olmasına karşın, sonuçlar, geliştirilen su koruma ünitesinin öğrencilerin bu konuya yönelik tutum geliştirmelerinde yardımcı olduğunu göstermektedir. Bu anlamda, bu ünite, çevre eğitimi konularının fen müfredatına entegre edilmesine yönelik olarak ileride yapılabilecek çalışmalar için bir başlangıç noktası ve rehber görevi üstlenebilir. Ayrıca, bu çalışma için geliştirilmiş bulunan hipotez ve sorular, aynı alandaki çalışmalara ışık tutabilecektir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECT OF WATER CONSERVATION UNIT INTEGRATED INTO 6th GRADE JUNIOR HIGH SCHOOL SCIENCE CURRICULUM ON THE WATER RELATED AND ENVIRONMENTAL ATTITUDES OF THE STUDENTS ARKI Ç, Sibel Supervisor : Prof. Dr. Musa DOGAN September 1992, 117 Pages st In the threshold of 21 century environmental problems gain a global importance. Climate changes, excess utilization of natural resources, dangerous wastes and the like are steadily on the agenda of mankind. The main source of the problem is the man itself. The destructive activities of man cause the distortion of water, food, and carbon cycles and due to these activities some ecological problems take place. Therefore, it can be said that, it is necessary to change these activities and correct them in therelevant ways. It is obvious that, education is one of the most useful tool that we have in this regard. School system is an encompassment in which on one hand sensivity and knowledge toward environment and its problems can be increased, and on the other the behaviors and attitudes like taking responsibility in solving environmental problems can be improved. In this sense, integration and development of environmental education topics within school curricula gain importance. With this in mind, this study was designed to investigate the effect of Water Conservation Unit integrated into 6 grade junior high school science curriculum on the water related and environmental attitudes of the students. Subjects for the study were 28 from the 6 grade students. The study is held in Ankara, Büyük Kolej in the academic year of 1991-1992. Two instruments :