Marka hukukunda karıştırma tehlikesi
The likelihood of confusion on trademark law
- Tez No: 234722
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HANİFE ÖZTÜRK DİRİKKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Karıstırma tehlikesi, Fikri Mülkiyet Hukuku, 556 sayılıKanun Hükmünde Kararname, 84/104 sayılı Konsey Yönergesi, 40/94 sayılı ToplulukMarka Tüzügü, Likelihood of confusion, trademark, Intellectual property law, EUdirective 84/104, 40/94 EU Trademark Regulation
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Kültür Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 203
Özet
Bu tez çalısmasında marka hukukunda karıstırma tehlikesi ele alınmıstır.Konuyla iliskili olan Fikri ve Sınai mülkiyet hukukunun dayanagı Türk hukukmevzuatı; uluslararası anlasmalar, özellikle 40/94 sayılı AB Topluluk Marka Tüzügü,84/104 sayılı Konsey Yönergesi ısıgında uyumlastırılmaya çalısılmıstır.Çalısmada Türk Ticaret Kanunu, Borçlar Kanunu, Medeni Kanun, Fikir veSanat Eserleri Kanunu, Reklam Yönetmeligi gibi mevzuatın konu ile ilgili maddeleri deincelenmistir.Bu çalısmada karıstırma tehlikesi kavramının tanımı, unsurları, tespitidegerlendirilmesi yapılarak, konuya iliskin Adalet Divanı kararları, OHIM kararları veYargıtay kararları da degerlendirilmistir.Çalısma sürdürüldügü sırada Anayasa mahkemesi tarafından, ?Kanunsuz suçve ceza olmaz.? prensibi gerekçesi ile 556 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameninçalısma konusunun belkemigini olusturan bir kısım maddelerini iptal etmesinin,yasamanın konuya iliskin yasal düzenleme yapmasını hızlandırmaya yardımcı olacagıkanaatindeyiz.Çalısmanın sonuç bölümünde ise konuya iliskin degerlendirme veelestirilerimiz dile getirilmistir.
Özet (Çeviri)
This study deals with the ?likelihood of confusion on the trademarks?. Turkishlegislation on the issue of Intellectual property law has been modified under the light of;the international treaties, EU Trademark Legislation and especially EU directive 84/104and 40/94 EU Trademark Regulation.Relevant articles of the Turkish Commercial Code, Obligation Code, CivilCode, Intellectual Property Law and Advertisement Regulation have been criticised inthe study.In this study, the description, compenents and determination of the ?likelihoodof confusion? have been evaluated. In addition, decisions of the Turkish Supreme Courtand the European Court of Justice have been taken into consideration.While the study was going on, Turkish Constitutional Court annuled relatedarticles of Decree. Annulation of those articles depended on the main principle ofCriminal Law that is ?No crime and punishment can be without law?. This newdeveleopment will cause the reconsidering of relevant issues by the Turkish GrandNational Assembly.Finally, the criticisms and results of this study have been evaluated under thetitle of the conclusion,