Televizyon dizilerinde erkek imgesi
Image of man in tv series
- Tez No: 234723
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RENGİN KÜÇÜKERDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Televizyon dizileri, erkek imge, toplumsal cinsiyet, TV series, image of men, social gender
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Kültür Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Dinler Tarihi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Televizyon dizileri televizyon programlarının vazgeçilmezlerindendir.Türk televizyonlarında son dönemde oldukça yer alan diziler izlenme rekorlarıkırmaktadır. Dizileri bu denli başarıya götüren farklı anlatı yapıları vekarakterlerin rolleridir. Dizilerdeki karakterlere yüklenen rollerle imgeleroluşturulmakta ve bu imgelerde izleyici kendini bulmakta bir başka deyişlebütünleşmektedir.Türk toplumunun ataerkil aile yapısına ve toplumsal cinsiyet yargılarınabağlı olarak erkek imgeler oluşturulmaktadır. Bu imgeler kimi zamangeleneksel yapıya uygun, kimi zamanda toplumun çağdaşlaşma sürecine uyumsağlayan daha çağdaş tiplemelerle dizilerde yerlerini almaktadırlarBu çalışmada televizyon dizilerinde erkek imgelerin ne biçimde yeraldıkları örneklerle incelenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Tv series are indispensibles of televison programmes. TV series thattake a large place recently seem to be high in rating. Different narrativestructures and the acting of the actors and actresses are the reasons for thismuch sucsess of the TV series.The roles attributed to the characters in theTV series create images and the audience find the reflection of themselveswithin these images inanother words audience integrate with these images.Images of men are created according to theTurkish patriarchal familystructure and social gender prejudices. These images are sometimes adequatewith the traditional structure and they sometimes take place with the moderncharacters who are appropriate with the modernization process of thesociety.In this study, how images of men take place in TV series are analyzed.