Survey on mosque design in Turkey in republic an period case study: Ankara
Türkiye Cumhuriyeti dönemi cami tasarımı üzerine bir çalışma
- Tez No: 23475
- Danışmanlar: DOÇ. DR. JALE ERZEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Cami, geleneksel, modern, popüler, sembol, estetik, Mosque, traditional, modern, popular, symbol, aesthetics
- Yıl: 1992
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 238
Özet
Bu çalışma, dinsel amaçla kullanılan bir bina gurubu olan camilerin incelenmesidir. Müslümanlığın ilk günlerinden bu yana, amaçlarının benzer olmasına karşın, iklim, coğrafi konum, malzeme, kültür, tarihsel dönem ve mimarın kişisel yaklaşımı gibi etkenler nedeniyle biçimsel olarak farklılık göstermişlerdir. Bu çalışmanın amacı günümüz Türkiye'sinde cami tasarımındaki ana yaklaşımları belirlemek ve tartışmaktır. Bu amaçla önce cami kavramı, ana bölümleri, ve tarihsel gelişimi incelenmektedir. Daha sonra problem, yani günümüz camilerindeki nitelik sorunu, örneklerin sunulmasıyla ortaya konmakta ve biçimsel değerlendirmeler yapılarak sonuçlar çıkarılmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study is an investigation of mosques which have a religious function in Islam. Although their functions have been similar since the beginning of Islam, they have shown variations in form due to differences in climate, topography, location, material, culture, time period and the individual interpretation of the architect. The aim of this study is to establish the main trends in mosque architecture in the Republican Period and to discuss them. To do this, first, the concept of the mosque, its main parts, and its development until today are studied. After an exposition of the current practice of mosque architecture, certain formal assessments and evaluations are formulized.