Slavery vs. enslavement: A black feminist analysis of the slavery in Toni Morrison's Beloved and Sula
Kölelik vs. köleleştirme: Toni Morrison'ın Beloved ve Sula eserlerindeki köleliğin siyah feminist çözümlemesi
  1. Tez No: 234755
  2. Yazar: ÖZGE ALTAY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÖNÜL BAKAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Black Feminism, Black Female Voice, Slavery, Enslave
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Beykent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu tez Toni Morrison'ın Beloved ve Sula isimli eserlerinde anlatılan kıta Amerikası köleliğinin nedenleri ve sonuçlarını; Beyaz hegemonyanın Siyah topluluğu köleleştirmesi ve Siyah toplumun da Siyah kadını köleleştirmesi karşılaştırmasını yaparak çözümlemek amacıyla yazılmıştır. Bu karşılaştırma, köleliğin aynı kişiliksizleştirme sürecini takip ederek farklı katmanlarda hangi şekillerde-hem tarihi ve gerçek, hem de sembolik olarak- varlığını sürdürdüğünü göstermek amacındadır. Bu tahlil, bir teori olarak Beyaz egemenliğindeki Batı edebiyat geleneğinden sistematik ve amaçlı olarak dışlanmış siyah kadın kimliğini ve siyah kadın temsiline dair yapılan ırkçı ve seksist çıkarımları yapıbozuma uğratmayı amaç edinen Siyah Feminist edebiyat eleştirisi çerçevesinde yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
This dissertation aims to discuss the reasons and consequences of the black slavery inthe continental America through a comparison of the enslavement of the Black people by theWhite hegemony and the symbolic enslavement of the Black female by her own communityas depicted in Beloved and Sula by Toni Morrison. It intends to exhibit how slavery works ondifferent levels-not only historical and factual but also symbolic-while it follows the samepattern in it processes of dehumanization. It presents a Black Feminist evaluation as a theorythat aims to deconstruct the racist and sexist implications against the black female voice thatis systematically and deliberately omitted and negated in the dominantly White Westernliterary tradition.