An Alternative proposal for the long-term transmission planning of Turkish power system
Türkiye elektrik sisteminin uzun dönemli iletim planlamsı için alternatif bir öneri
- Tez No: 23479
- Danışmanlar: PROF. DR. ARİF ERTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Güç sistemi, Güç sistemi planlaması, Güç sistemi analizleri, Ekonomik değerlendirme, iletim planlaması, Power system, Power system planning, Power system studies, Economic evaluation, Transmission planning
- Yıl: 1992
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
ÖZ TÜRKİYE ELEKTRİK SİSTEMİNİN UZUN DÖNEMLİ İLETİM PLANLAMASI İÇİN ALTERNATİF BİR ÖNERİ TUYGUN, Mustafa Yüksek Lisans Tezi, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Anabil im Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Arif Ertaş Eylül 1992, 86 sayfa Bu çalışmada, Türkiye Elektrik sisteminin uzun dönemli iletim planlaması amaçlandı. Mevcut 420 kV şebekenin yoğunlaşması ve yeni bir öneri olarak da 800 kV bir üst şebeke şeklinde iki alternetif önerildi. TEK/ Planlama Dairesi 'ndeki bilgisayar ve yazılımlar kullanılarak sistemler bilgisayar analizleri için model lendi. Bu çalışma, özellikle, Elbistan'da ilave üniteler ve yine Doğu Bölgesi 'nde bazı hidroelektrik santral ilavelerini öngören üretim planıyla düşünülmüştür. Buna göre; Doğu'dan Batı' ya önemli bir güç transferi olacağından, 800 kV iletim sistemi bir alternatif olarak karşılaştırı lmıştır. Sistem kriterleri ve ekonomik kazançları gözetilerek, gelecekteki belirsizliklere de cevap verecek bir iletim planlaması yapılmıştır. Sonuç olarak, 420 kV şebekenin gelecekteki belirsizlikler için daha esnek olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AN ALTERNATIVE PROPOSAL FOR THE LONG-TERM TRANSMISSION PLANNING OF TURKISH POWER SYSTEM TUYGUN, Mustafa M.S. in Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Arif ERTAS September 1992, 86 pages This study is focused on the subject of long-term transmission planning of the Turkish power system. Two alternatives are proposed, namely, extension of the existing 420 kV trunk system and 800 kV overlay network as a new scheme. The system is simulated for computer analysis by using the computer and software facilities of TEK/ Planning Department. This study came into effect mainly due to the generation plan offering a large expansion of Elbistan lignite area with certain additions of hydro capacities in the Eastern part of Turkey. Due to the large amount of power to be transmitted from East to West, 800 kV transmission system is proposed as a new alternative. By considering system operating criteria and economic benefits of the two schemes, transmission planning of the system is determined to overcome future iiiuncertainties. As a result, extension of 420 kV network is more flexible for the future uncertainties.