Yenilenen ilköğretim 6 ve 7. sınıf fen ve teknoloji dersi öğretim programı hakkında öğretmen görüşleri teacher's opinions on new teaching program for 6th and 7th grades' science and techonology course
- Tez No: 234800
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL EKŞİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Fen ve Teknoloji, Program Geliştirme, Science and technology, Program developing
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 312
Özet
Bu araştırma, T.C. MEB, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı 2004 yılı öğretim programı reformu çerçevesinde ?Fen Bilgisi Dersi Özel İhtisas Komisyonu? tarafından hazırlanan ve 2006-2007 öğretim yılında 6. sınıflarda, 2007-2008 öğretim yılında 7. sınıflarda uygulamaya konulan İlköğretim 6 ve 7. sınıf Fen ve Teknoloji Dersi Öğretim Programı'nın genel yapısı, kazanımları, içeriği, öğrenme-öğretme süreci ve ölçme-değerlendirme ile ilgili öğretmen görüşlerini ve öğretmenlerin programın öğeleri ile ilgili görüşlerinin kişisel özelliklere göre nasıl dağılım gösterdiklerini belirlemek üzere yapılmıştır.Araştırmanın evrenini, İstanbul ili Avrupa yakasında bulunan devlet ilköğretim okullarında görevli fen bilgisi öğretmenleri oluşturmuştur. Örneklem, İstanbul ili Avrupa yakasında bulunan devlet ilköğretim okullarında görev yapan fen bilgisi öğretmenlerinden rastlantısal seçilen 225 fen bilgisi öğretmeninden oluşmuştur.Veriler, araştırmacı tarafından hazırlanan 51 soruluk ?Anket Formu?nun örnekleme uygulanması yoluyla elde edilmiştir. Verilerin analizinde, frekans ve yüzde değerleri veri toplama aracında yer alan her bir maddenin incelenmesiyle elde edilmiş, öğretmenlerin programın ögeleri ile ilgili görüşlerinin kişisel özelliklere göre nasıl dağılım gösterdiği çapraz tablo ile bulunmuştur.Yapılan bu araştırma sonuçlarına göre yenilenen 6 ve 7. sınıf Fen ve Teknoloji Dersi Öğretim Programı kolay ve anlaşılır, çağdaş gelişmelere açık, yapılandırmacı anlayışın benimsendiği ve öğrenci merkezli olduğu sonucu çıkmıştır. Ancak programın içeriğinde etkinlik sayısının fazla olmasından dolayı derslere ayrılan sürenin yetersiz kaldığı, sınıf mevcutlarının kalabalık olmasından dolayı programın uygulanmasında zorluklar yaşandığı ortaya çıkmıştır. Program içeriğinin yeniden düzenlenmesi, öğretmenlere program ile ilgili uygulamalı hizmet içi eğitim verilmesi, sınıf mevcutlarının 25-30 seviyesine çekilmesi önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
In the scope of Turkish Republic?s the Minister of National education?s and Training and Teaching committee?s reforms made in 2004, which is prepared by Science and Technology lesson?s Specialization Education commission, this research made to determine general structure, benefits, content, the process of learning and teaching, measure and evaluation of Science and Technology lesson which was applied in 6th class Science and technology in 2006-2007 lesson curriculum and 7th class Science and technology in 2007-2008 lesson curriculum.This research is made with Science and Technology teachers who works in official primary school in European side of Istanbul. The samples of this research is 225 Science and Technology teachers chosen randomly in teachers who are working in primary schools which are located in European side of Istanbul.The datum have been acquired by using survey model which contains 51 questions, which are prepared by Researcher. In the analysis of the investigation the simple statistics techniques and the thematic code approach used to determine the teacher?s opinion on education program by investigating each element of datum from data collections? material.At the end of this research, the teachers have determined that the new educational prograg of 6th and 7th the Science and Technology lesson is clear, intelligible, open to new modern improvements, appropriate to new structural opinion and centered with students. However, there are some negative results come from the survey about the educational program such as the number of activity and the time of lesson are not enough and the classrooms are too crowded. It recommends that the educational program should be reprepared, teachers should get more practising educations about the program, the number of students in the classroom should be around 25-30 students.