İlköğretim müfettişlerinin ders teftişlerinin öğretmenler tarafından değerlendirilmesi
Evaluation of the examining ability of primary school inspectors by concerned teacher
- Tez No: 234801
 - Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA ÜNAL
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
 - Anahtar Kelimeler: Müfettiş, Teftiş, İlköğretim, Öğretmen, Denetim, Inspector, Examining, Pimary School, Teacher, Inspection
 - Yıl: 2009
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 160
Özet
Bu araştırma, ilköğretim kurumlarında görev yapan öğretmenlerin ilköğretim müfettişlerince sürdürülen teftiş görevlerini ne derece yerine getirebildiklerini tespit etmek; öğretmenlerin bu hizmetlerden ne kadar yararlanabildiklerini belirleme, bu konuda ortaya çıkan eksikliklerin giderilmesi hususunda öneriler sunmak amacıyla yapılmıştır.?İlköğretim müfettişlerinin ders teftişlerinin öğretmenler tarafından değerlendirilmesi? adlı araştırma Kocaeli ilinin Gebze ilçesindeki 22 ilköğretim kurumunda görev yapan 334 öğretmenle gerçekleştirilmiştir. Anketin ilk bölümünde ankete katılanlara (öğretmen) ?ait bilgiler?den oluşan 6 soruluk bir bilgi formu yer almakta, ikinci bölümde ?müfettişlerin öğretmenlere ilişkin tutumları?nı ve üçüncü bölümde ?müfettişlerin ders denetimi yeterlilikleri?ni tespit etmeye yönelik toplam 33 soru bulunmaktadır.Araştırmaya katılan öğretmenlere uygulanan anketlerden elde edilen verilerin çözümlenmesinde ?SPSS For Windows? istatistik programı kullanılmıştır. Verilerin analizinde istatistikî olarak frekans (n), yüzde (%), ortalama (X), standart sapma (Ss.) bulunmuştur. Cinsiyet ve görev değişkenleri için t ? testi çözümlemesi yapılmıştır. Cinsiyet, yaş, branş, meslekte çalışma süresi (kıdem), en son mezun olunan okul türü ve son üç yılda alınan teftiş puanlarının ortalaması ile ilgili grup değişkenleri arasında farklılık olup olmadığını belirlemek için tek yönlü varyans (ANOVA) analizi kullanılmıştır. Elde edilen bulgular için tablolar oluşturulmuş ve yorumlanmıştır.İlköğretim müfettişlerinin ders teftişlerinin değerlendirilmesi konusunun araştırılması sonucunda; Müfettişlerin tutumları hakkındaki algılarının olumluluk derecesi `katılıyorum' seviyesindedir. Öğretmenlere göre müfettişlerin yeterliliğinin olumluluk derecesi `katılıyorum' ile `çok az katılıyorum' arasındadır.
Özet (Çeviri)
This research is about to locate degree of the efficiency of school inpectors with respect to primary school teachers? opinions and to give some proposal about how to overcome deficiency.?Evaluation Of The Examining Ability Of Primary School Inspectors By Concerned Teacher? named research includes 334 teachers of 22 primary schools in Gebze. The questionnaire includes three sections. These are ?personal information?, ?inspectors? stance on teacher? and ?efficiency of inspectors? lesson supervision?. Total number of questions is 33.Analyses is done by the ?SPSS For Windows?. Statistical parameters like frequency (n), percent (%), mean (X), standard deviation (Sd.) are calculated. T-test is applied to variables such as gender and duty. One way ANOVA is calculated for the variables like gender, age, branch, seniority, graduation, the last three years? average supervisory score. The findings are shown in tables and commentated. In the light of this research some proposals are given.The opinions of the teachers about inspertors stance are rated as degree of `I agree?. The efficiency of inspector is rated by teacher as a value between `I agree? and `I rarely agree?.