Sınavsız geçiş sistemi ve ÖSS sonuçlarına göre Meslek Yüksek Okulu öğrencilerinin, kendini kabul düzeylerinin karşılştırılması
In this research self-acceptance levels of students, who attend university by students placement assessment (ÖSS) and special aptitude test, has been compared
- Tez No: 234815
- Danışmanlar: DR. MUSTAFA FARSAKOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sınavsız geçiş, ÖSS, Kendini Kabul, Has Been Compared, Students Placement Assessment, Self-Acceptance
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu araştırmada, sınavsız geçiş sistemi ve ÖSS sonuçlarına göre MYO öğrencilerinin, kendini kabul düzeyleri karşılaştırılmıştır.Araştırma, 2007-2008 Eğitim-Öğretim yılında Uludağ Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Bilgisayar, Elektrik, Endüstriyel Elektronik, Endüstriyel Kalıp ve Makine Bölümünde öğrenim gören 144 erkek, 76 kız olmak üzere toplam 220 öğrenci ile yürütülmüştür.Araştırmada; öğrencilerle ilgili bilgi almak için ?Kişisel Bilgi Formu? ve kendini kabul düzeyini ölçmek için de ?Kendini Kabul Envanteri? kullanılmıştır. Araştırma bulgularında, örneklemi oluşturan öğrencilerin yarısından fazlasının kendini kabul düzeylerinin düşük olduğu görülmüştür. Sınavsız Geçiş Yerleştirme sonuçlarına göre üniversiteyi kazanan öğrenciler ile Öğrenci Seçme Sınavı sonuçlarına göre üniversiteyi kazanan öğrencilerin kendini kabul düzeylerinin karşılaştırılmasını içeren denencelerden, cinsiyet bakımından erkeklerin kendini kabul düzeyi, kızların kendini kabul düzeyine göre daha düşük çıkmıştır. Anne eğitim düzeyi bakımından, annesi üniversite mezunu olan öğrencilerin kendini kabul düzeyi, ilkokul-ortaokul mezunu olan ve lise mezunu olan öğrencilerin kendini kabul düzeyinden daha düşük çıkmıştır. Baba eğitim düzeyi bakımından da benzer sonuçlar elde edilmiştir. Babaları üniversite mezunu olan öğrencilerin kendini kabul düzeyi, ilkokul-ortaokul mezunu olan ve lise mezunu olan öğrencilerin kendini kabul düzeyinden daha düşük çıkmıştır. Ayrıca anneleri lise mezunu olan öğrencilerin kendini kabul düzeyleri karşılaştırıldığında, Sınavsız Geçiş Yerleştirme sonuçlarına göre üniversitede okuyan öğrencilerin, kendini kabul düzeyi daha yüksek çıkmıştır. Diğer denencelerde ise, iki grup arasında kendini kabul düzeyi bakımından herhangi bir fark bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
In this research self-acceptance levels of students, who attend university by students placement assessment (ÖSS) and special aptitude test, has been compared.The sample of this research consist of 220 students ( 144 male and 76 female) departmant of High Schold of Uludağ University inseason 2007-2008.In this research, Personal Information Form in order to get genaral information about students, and Self-Acceptance Envantory in order to measure self-acceptance level of students are used. The result of the study shows that more than half of the sample have lover self-acceptance level. The hyphothesis which compare the self-acceptance levels of students, who attendUniversity by Student Placement Assessment and Special Aptitude test, show that male students have higher self-acceptance level than female students. In relation to education levels of students? mother, students whose mothers are literate, primary or secondary school educated, have lower self-acceptance level. Similar results obtained in relation to father?s education levels. The students, whose fathers graduated from University have lower self-acceptance level than the students whose fathers are primary or secondary school or high school educated.Also the research results show that the self-acceptance level of students, whose mothers have a high school degree, have a positif effect on Special Aptitude test other hyphothesis show no differance in self-acceptance levels of both groups.