İlköğretim 7 ve 8. sınıf öğrencilerinin şiddet eğilimlerinin çeşitli değişkenler açısından incelenmesi [Kocaeli ili Gebze ilçesi örnegi]
To be analyzed the violence inclinations of the 7 and 8 graders students of primary school in terms of wll-rounded variables [The sample of Kocaeli province and district of Gebze]
  1. Tez No: 234820
  2. Yazar: NESİM YAVUZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL EKŞİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Şiddet, İlköğretimde Şiddet, violence, violence in Primary School
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu araştırmanın ana amacı ilköğretim 7 ve 8. sınıf öğrencilerinin şiddet eğilimlerinin çok yönlü olarak incelenmesidir. Araştırmanın çalışma grubunu, 2008?2009 eğitim öğretim yılında Kocaeli İl Milli Eğitim Müdürlüğü Gebze İlçesine bağlı ilköğretim okullarında eğitim almakta olan 7 ve 8. sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Bu araştırmada incelenen konuya ilişkin kaynaklar ve olgusal veriler dikkatle incelenmiştir. Araştırma verilerinin toplanmasında, Karakaya tarafından geliştirilen ölçekten yararlanılmıştır. Bu araştırmada tarama yöntemi kullanılmıştır. Verilerin toplanması, anket formu ile gerçekleşmiştir. Anket formları ile toplanan verilerin çözümlenmesinde ise SPSS 15.0 programı kullanılmıştır. Analizlere öncelikle, belli bir kavramı ölçmeye ilişkin geliştirilen ölçeğin iç tutarlılığını ölçmek amacıyla ?Güvenilirlik ( Cronbach Alpha)? analizi ile başlanmıştır. Ardından birbiriyle korelasyonu olan değişkenleri kavramsal olarak anlamlı, nispeten bağımsız faktörler altında toplayan ?Faktör Analizi? uygulanmıştır. Faktör analizi sonucunda ortaya üç alt boyut çıkmış ve verilerin ilişkisiz ölçümleri için bağımsız grup T Testi, Mann Whitney U testi, Kruskal-Wallis H testi, Tek Yönlü Varyans Analizi(ANOVA) ve tamamlayıcı Post Hoc Tekniği olarak da Scheffe Testi uygulanmış ve sonuçlar değerlendirilmiştir.Yapılan analizler sonucunda, şiddete yönelik tutumların cinsiyete göre anlamlı bir fark gösterdiği ve erkek öğrencilerin kız öğrencilere göre şiddeti daha çok onayladıkları bulunmuştur. Bu bulgu literatürdeki açıklamalar ve yapılan çalışmalar ile benzerlik göstermektedir. Ayrıca şiddet davranışına yönelen bazı öğrencilerin, aileye ilişkin olarak bir takım sorunlar yaşadıkları görülmüştür. Bunun yanında şiddet davranışlarına okul ortamının ve öğrencilerin televizyon izleme sürelerinin de etkili olduğu bulgusuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this research is to investigate and examine the violence inclinations of the 7th.and 8th.grade primary school students in multi ways and from different angles. The working group of the research is composed by the students, who are in 7 and 8 grade of the primary schools of Gebze which is a provincial authority of Local National Educational Authority of Kocaeli between 2008 and 2009.The related data and sources which are examined on this subject are clearly and carefully analyzed. The scale, which is developed by Karakaya, is used to collect the data of the research. The scanning method is used in this research and the data is collected through surveys forms. The data which is collected by surveys? forms are analyzed through SPSS 15.0 program. First of all, analysis has been started with the ?reliability? (Crombach Alpha) which is developed to analyze a certain concept and coherency of the inside the scale. And then ?Factor Analysis? has been applied which collects the variables having a correlation with each other and which are meaningful as conceptual and relatively independent. After the Factor Analysis three sub-dimensions have emerged and independent group ?T? Test, Mann Whitney Test, Kruskal-Wallis H Test, One way Variant Analysis (ANOVA) and as a complementary Post Hoc technique Scheffe Test have been applied and the results have been evaluated. After the analysis, violence attitudes have shown a significant difference according to sex and it is found that male students are more keen on violence than female students. This finding has shown similarities with the explanations in the literature and the investigations which are carried out. Moreover, some students who tend to be violent have some problems within their family life besides the school environment and the time wasting in front of the TV are very effective on the violent behaviors.