Using folktales to teach vocabulary
Halk hikayelerini kelime öğretimi için kullanmak
- Tez No: 234839
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET ALİ ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Linguistics
- Anahtar Kelimeler: Halk hikayeleri, Kelime, Kelime öğretimi, Hatırlama, Tanıma, Folktales, Vocabulary, Vocabulary teaching, Retention, Recognition
- Yıl: 2009
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Beş bölümden oluşan bu çalışma, Selçuk Üniversitesi Yabancı Diller Yüksek Okulu (YDYO) orta altı düzeyindeki hazırlık sınıfı öğrencileri üzerinde halk hikayelerinin kelime öğrenmeye yönelik etkilerini araştırmayı amaçlamaktadır. Araştırma için her biri yirmi öğrenciden oluşan bir deney grubu ve bir kontrol grubu seçilmiştir. Deney grubundaki öğrencilere seçilmiş olan hedef dil kelimeleri halk hikayeleri kullanılarak öğretilirken, kontrol grubundakilere ana dile çeviri yolu ile öğretilmiştir.Her iki gruba, performanslarını ölçmek amacıyla aynı ön-test, son-test ve hatırlama testi verilmiştir. Bu testlerden elde edilen veriler A Mann Whitney U testiyle analiz edilmiştir. İstatistik sonuçları her iki grup arasında anlamlı bir fark olduğunu açıkça ortaya koymuştur. Diğer bir ifadeyle, yapılan veri analizleri, deney grubunun hem son-test hem de hatırlama testinde anlamlı bir şekilde daha yüksek puanlar elde ettiğini göstermiştir. Yani, hedef kelimeleri halk hikayeleri yardımıyla öğrenen öğrencilerin çeviri yolu ile öğrenenlerden daha başarılı oldukları ortaya çıkmıştır. Araştırmanın bulgularına dayanarak hazırlık sınıflarının ilgili düzeyinde halk hikayesi kullanmanın yabancı dilde kelime öğrenme, tanıma ve hatırlama becerisini geliştiren etkili bir yöntem olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Sonuç olarak, yabancı dil öğretmenlerinin kelime öğretiminde bir araç olarak halk hikayelerinden daha fazla yararlanmaları önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study, which consists of five chapters, attempts to investigate the effects of folktales in terms of vocabulary learning, recognition and retention on pre-intermediate preparatory class students at Selçuk University, School of Foreign Languages (SOFL).One experimental and one control group, each including twenty students, have been selected for the research. The control group has been taught the target vocabulary items through mother tongue translation, whereas the experimental group has been taught the same vocabulary items through folktales.In order to measure the groups? performance, they have been given a pre-test, a post-test and a retention test. The data obtained from these tests have been analyzed through A Mann Whitney U test. The results of the statistics yielded a significant difference between the two groups. Namely, data analysis revealed that the experimental group scored significantly higher than the control group both on the post-test and the retention test. Therefore, the students whose teachers use folktales proved to be much more successful than the students whose teachers use mother tongue translation. Based on the findings, it is deduced that using folktales in preparatory schools is an effective means of promoting second language vocabulary learning, recognition and retention. Consequently, it is suggested that language teachers make greater use of folktales as an aid to teach vocabulary.