Milli Kütüphanedeki Yz A 803 Numaralı mecmuanın transkripsiyonlu metni
The transcription text of Yz A 803 Numbered mecmua in the National Library of Turkey
  1. Tez No: 234851
  2. Yazar: KAMİL ALİ GIYNAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEMRA TUNÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Klâsik Türk Edebiyatı, mecmua geleneği, şiir mecmuaları, Classical Turkish Literature, tradition of mecmua, poetry collections
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 415
Özet
Çalışmamızın esasını Milli Kütüphane'de Yz A 803 numaralı mecmuanın ayrıntılı olarak tanıtımı ve transkripsiyonlu metni teşkil etmektedir. Hazırladığımız metinden sonra mecmuadaki şiirleri divanlardaki şiirlerle karşılaştırdık. Mecmua tasniflerini göz önüne aldığımızda üzerinde çalıştığımız ve ?seçme şiir mecmuaları? kısmına dahil edebileceğimiz mecmua 138 varaktan oluşmaktadır. Mecmuada 129 şaire ait 518 şiir ve şairlerini tespit edemediğimiz 98 şiirle toplam 616 adet şiir bulunmaktadır. Gazel, kaside, musammat gibi farklı nazım şekilleriyle söylenmiş şiirler bulunan mecmuada en fazla şiir Bâkî'den alınmıştır.Metin tespiti ve inceleme dışında genel olarak mecmualar hakkında bilgi verilerek edebiyat tarihi kaynağı olarak mecmuaların önemine de dikkat çekilmek istenmiştir. Ayrıca yayımlanmış divanlarda ve muhtelif kaynaklarda tespit edilen şiirler, mecmuadakilerle karşılaştırılmış, farklar gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this work, we prepared the text of Yz A 803 numbered mecmua which exist in the National Library of Turkey. After the text we prepared we made a comparision between the poems in the mecmua and the poems in Divan. When we consider the classifications of mecmuas, we can include the mecmua numbered Yz A 803 in ?distinguished poem mecmuas? part. Mecmua consists of 138 varak. There are 518 poems which are the works of total 129 poets. There are 616 poems in total with which we can?t identify their poets. In the mecmua, there are gazels, kasides and musammats. The poet whose poems are included most is Bâkî.We have locaded many deficiencies of words or verses in some of the poems existing in the mecmua, while comparing the text of mecmua with divans and we have noted them with footnotes.