Türkiye'de hükümet sistemlerinin bürokrasi-siyaset ilişkisine etkileri
The effects of government systems on the relationship of bureaucracy-politics in Türkiye
- Tez No: 937165
- Danışmanlar: PROF. DR. VEYSEL ERAT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Bürokrasi, Siyaset, Hükümet Sistemleri, Türkiye'de Hükümet Sistemleri, Türkiye'de Bürokrasi Siyaset İlişkisi, Bureaucracy, Politics, Government systems, Government systems in Turkey, Bureaucracy-Politics relationship in Turkey
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bitlis Eren Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 354
Özet
Bu çalışma, Türkiye Cumhuriyeti'nde uygulanan hükümet sistemlerinin anayasal çerçevede ve uygulamada bürokrasi-siyaset ilişkisine etkilerini analiz etmeyi amaçlamaktadır. Çalışma dört bölüm olarak kurgulanmıştır. Birinci bölümde bürokrasi, siyaset, bürokrasi-siyaset ilişkisi, ikinci bölümde hükümet sistemleri, hükümet sistemleri açısından bürokrasi-siyaset ilişkisi konuları ele alınmıştır. Üçüncü bölümde tezin tartışma konularından birisi olan anayasa değişikleri çerçevesinde Türkiye Cumhuriyeti'nde uygulanan hükümet sistemlerinin bürokrasi-siyaset ilişkisini nasıl etkilediği; dördüncü bölümde ise tezin diğer tartışma konusu olan Türkiye Cumhuriyeti'nde uygulanan hükümet sistemlerinin uygulanması aşamasında bürokrasi-siyaset ilişkisinin nasıl etkilendiği detaylı bir şekilde ortaya konulmaya çalışılmıştır. 1921-1924 Meclis Hükümeti Sisteminin uygulandığı dönemde ve 1924-1961 yılları arasında Karma Hükümet Sisteminin uygulandığı dönemde, tek parti iktidarının da etkisiyle 1950 yılına kadar bürokrasi siyaset karşısında güçlenmiş ve bürokrasi-siyaset arasında bir çatışma yaşanmamıştır. Bürokrasiyi siyasetin denetimi altına almak ve siyasetin belirlediği politikaları uygulayan bir konuma çekmek isteyen 1950-1960 Demokrat Parti (DP) iktidarı döneminde, bürokrasinin gücü zayıflamış; bu dönemden sonra bürokrasi, sahip olduğu güce tekrar kavuşabilmek için siyasetle mücadele etmeye başlamıştır. Parlamenter Hükümet Sisteminin uygulandığı 1961-1980 dönemi, bürokrasi ve siyaset ilişkisinin güç kazanma mücadelesi şeklinde devam ettiği; kısa süreli birçok koalisyon hükümetinin kurulduğu; siyasi istikrarsızlığın, ekonomik bunalımların, sosyal sorunların yaşandığı; yaşanan bu sorunların uygulanan hükümet sisteminden kaynakladığı ile ilgili eleştiriler yapılmış olsa da, sorunlara ilişkin çözümün anayasa değişikliğinde arandığı bir dönem olmuştur. Rasyonel Parlamenter Hükümet Sistemi'nin uygulandığı 1982-2007 yılları arasında bürokratik reformlar yapılmış fakat koalisyon hükümetlerinin iktidara geldiği bu dönemde bürokrasi, siyaset karşısında etkin bir konumda olmuştur. 2002 yılında başlayan AK Parti iktidarı döneminde 2007 yılına kadar yönetimsel reformlar ve yasal düzenlemelerle bürokrasi siyasetin denetimi altına alınmaya çalışılmıştır. 2007-2017 Yarı-Başkanlı Hükümet Sistemi'nin uygulandığı dönemde güçlenen siyaset kurumu, bürokratik reformları daha hızlı bir şekilde yapmaya başlamıştır. 2017 yılında Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne geçilmiş, yürütme ve kararname çıkarma yetisi sadece Cumhurbaşkanına verilmiştir. Cumhurbaşkanının kararname çıkarma yetkisi kapsamında yürütme organının teşkilat yapısı, bakanlıklar, üst düzey bürokratlarla vd. ilgili düzenleme yapabilmesi, Cumhurbaşkanını hem kararları alan ve politikaları belirleyen, hem de bu karar ve politikaların uygulanmasını sağlayan ve bundan sorumlu olan kişi konumuna getirmiştir. Bu çalışmada hükümet sistemlerinin bürokrasi ve siyaset ilişkisinde etkili olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to analyze the effects of the government systems implemented in the Republic of Türkiye on the bureaucracy-politics relationship in the constitutional framework and in practice. The study is structured in four parts. In the first part, bureaucracy, politics, bureaucracy-politics relationship, and in the second part, government systems, bureaucracy-politics relationship in terms of government systems are discussed. In the third chapter, it was investigated how the government systems implemented in the Republic of Türkiye affected the bureaucracy-politics relationship within the framework of the constitutional amendments, which is one of the discussion topics of the thesis. In the fourth chapter, it was tried to reveal in detail how the government systems implemented in the Republic of Türkiye, which is another discussion topic of the thesis, affected the bureaucracy-politics relationship during the implementation phase. During the period when the Parliamentary Government System was implemented between 1921-1924 and during the period when the Mixed Government System was implemented between 1924-1961, with the influence of the single-party government, the bureaucracy was strengthened against politics until 1950 and there was no conflict between bureaucracy and politics. During the 1950-1960 Democrat Party (DP) government, which wanted to bring the bureaucracy under the control of politics and to a position where it implemented the policies determined by politics, the power of the bureaucracy weakened; after this period, the bureaucracy began to struggle with politics in order to regain the power it had. The period between 1961 and 1980, when the Parliamentary Government System was implemented, continued as a struggle for power between bureaucracy and politics. There were many short-term coalition governments, political instability, economic crises, and social problems. Although there were criticisms that these problems were caused by the government system, the solution to the problems was sought in the constitutional amendment. Although bureaucratic reforms were made between 1982 and 2007, when the Rational Parliamentary Government System was implemented, the bureaucracy was in an active position vis-à-vis politics when coalition governments came to power. During the AK Party government, which started in 2002 and continued until 2007, attempts were made to bring bureaucracy under the control of politics through administrative reforms and legal regulations. The political institution, which was strengthened during the period when the 2007-2017 Semi-Presidential Government System was implemented, started to carry out bureaucratic reforms more rapidly. In 2017, the Presidential Government System was adopted; the executive power and decree-making authority were given only to the President. The President's ability to make regulations regarding the organizational structure of the executive body, ministries, high-level bureaucrats, etc. within the scope of his authority to issue decrees has made the President the person who not only makes decisions and determines policies, but also ensures the implementation of these decisions and policies and is responsible for them. In this study, it was concluded that government systems are effective in the relationship between bureaucracy and politics.