Anadolu güzel sanatlar liselerinde bilgisayar destekli müzik eğitiminin kullanılabilme durumu
The state of computer based music education that is benefited in Anatolian fine arts high schools
- Tez No: 235004
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEMA SEVİNÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Güzel Sanatlar, Müzik, Education and Training, Fine Arts, Music
- Anahtar Kelimeler: Teknoloji, Bilgisayar, Müzik programları, Bilişim Destekli Müzik, Technology, Computer, Music Programmes, Computer Based Music
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Bu araştırma, Anadolu güzel sanatlar Liselerinde görev yapan ve ?Bilişim Destekli Müzik? dersine giren öğretmenlerin bilgisayar teknolojisini ne ölçüde tanıdıklarını, aktif görev yaşantılarında bilgisayarlardan ne kadar faydalanabildiklerini, bilgisayar için tasarlanmış müzik yazılımları hakkında ki bilgi birikimlerini ve kullanabilme durumlarını ölçmek amacıyla ve ülkemizde bulunan Anadolu güzel sanatlar Liselerinin ?Bilişim Destekli Müzik? dersini işlemeye ne kadar elverişli olduğunu saptamak için hazırlanmıştır.Araştırmaya yönelik veriler, anketler yoluyla elde edilmiş ve elde edilen veriler istatistiksel yöntemlerle çözümlenmeye çalışılmıştır.Araştırma içinde, müzik yapımı ve eğitiminde kullanılan bazı bilgisayar tabanlı Müzik programlarının tanıtımı ve teknik özelliklerine araştırmacının bilgisi dahilinde yer verilmiştir.Bu araştırmadan elde edilen en önemli sonuç, ?Bilişim Destekli Müzik? dersine giren öğretmenlerin gerekli teknik ve teorik desteği bulamadıkları ve bu problemin çözümü için Milli Eğitim Bakanlığı ve Müzik öğretmeni yetiştiren kurumların koordineli olarak çalışması gerekliliğidir.
Özet (Çeviri)
In this research, the capasity of the teachers who teach computer based music lessons in Anatolian fine arts high schools benefit from computer technology in their Professional life, to what extent they are familiar with computer technology their accumulation of knowledge about music software that is created for computer, the capasity of benefiting from this software are studied in addition, it is aimed to show how efficient Anatolian fine arts high schools in our country are in teaching ?Computer Based Music? lessons.Data that is related to the research is obtained by means of questionaire and evaluated statistically .In the research, presentation and technical properties of some ?Computer Based Music? programmes take place with in the researcher?s knowledge.The most important, conclusion that is acquired from this research is that the teachers who teach ?Computer Based Music? lessons can?t afford to get technical and theoric supports. The solution is that the Ministry of National Education and the institutions that educate and train music teachers should work in acooperation.