Osmanlıdan Cumhuriyete sıbyan mekteplerinde yenilik ve gelişmeler
Renovations and development at the sibyan schools from the Ottoman empire to Turkish republic
- Tez No: 235031
- Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN BÜYÜKKARCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Türk eğitim tarihi, Osmanlı, sıbyan mektebi, History of Turkish Education, Ottoman, sibyan mektebi
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Bölümü
- Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Osmanlı Devleti'nin Selçuklulardan ve İslam ilkelerindeki eğitim kurumlarından aldıkları ilköğretim seviyesindeki okullara ?sıbyan mektebi? adı verilmektedir. Osmanlıların kurdukları eğitim sisteminin ilk basamağını sıbyan mektepleri oluşturmaktaydı.Hem İslam dininin eğitime önem vermesi hem de okulların devlete bağlı olmadan vakıf yoluyla kurulmaları yaygınlaşmalarını sağlamıştır. Zaman içinde sistemleri bozulan ve çağın gerektirdiği eğitimi veremeyen sıbyan mekteplerinde Tanzimat döneminden itibaren yenileşme çalışmaları yapılmaya başlanmıştır. Ancak bu okulların, sistemleri bozulduktan sonra artık yeniliğe açık olmayan medreselerin etkisinde olmaları sebebi ile hedeflere ulaşılamamıştır.Osmanlı devletinin son dönemlerine doğru sayıları iyice azalan sıbyan mektepleri Cumhuriyet döneminde yürürlüğe giren Tevhid-i Tedrisat Kanunu ile birlikte kaldırılmışlardır.
Özet (Çeviri)
The schools at primary level that The Ottoman State adopted from Seljuks and the education system in Islamic countries are called ?Sibyan Mektebi? (Ottoman Primary-Elementary School). Those schools were the first step in the education system that the Ottomans established.The fact that Islam holds education in high esteem and that the schools were opened through foundations without state affiliation helped them become widespread. Efforts to innovate Sibyan schools, whose systems were impaired in time failing to provide the education that the age required, started as of the Tazminat period (the reform period in the Ottoman Empire). Yet, targets could not be achieved due to the influence of madrasahs, which were resistant to change after their systems were out of order any longer.What few sibyan schools remained in the last years of the Ottoman State were abolished in accordance with the Law of Unification of Education that came into force during the republic period.