1.Dünya Savaşı sonrası İtilaf Devletleri'nin Orta Doğu politikaları ile ABD'nin Büyük Orta Doğu Projesinin karşılaştırılması
The comparison of Middle East Policy of Entente Powers after World War I and US Greater Middle East Project
- Tez No: 235050
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: 1.Dünya Savaşı, İngiltere, Fransa, Büyük Orta Doğu Projesi, ABD, World War I, Britain, France, Greater Middle East Project, USA
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harp Akademileri Komutanlığı
- Enstitü: Stratejik Araştırmalar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bölümü
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 216
Özet
Tarih boyunca Orta Doğu başat güçlerin hâkimiyet kurmak istedikleri bir coğrafya olagelmiştir. Avrupa, Asya ve Afrika kıtaları arasında geçişleri kontrol edebilecek bir jeopolitik konuma sahip Orta Doğu hemen her dönemde mücadele ve çatışmalara sahne olmuştur. Bununla beraber 20.yüzyılın başlarında bölgede zengin enerji kaynaklarının tespit edilmesi Orta Doğu'nun jeopolitik değerini artırmış ve küresel hâkimiyet mücadelesi veren güçler için vazgeçilmez coğrafya haline gelmesine sebep olmuştur.Bu çalışmada 20.yüzyılın başında İtilaf Devletleri olarak İngiltere ve Fransa'nın Orta Doğu'da yürütmüş oldukları politikalar ile 21.yüzyılın başında ABD'nin Büyük Orta Doğu Projesi kapsamında Orta Doğu'da yürütmekte olduğu politikalar karşılaştırılmış ve tespit edilen benzerlik Türkiye bağlamında değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Throughout the history, Middle East is a region which leading powers try to dominate. By the controlling position of transitions through Europe, Asia and Africa, struggle and conflict have taken scene in the Middle East in every ages. Furthermore discover of rich energy sources, enriched Middle East geopolitical importance and it caused this region became ?indispensable? for the powers which struggle for the global supremacy.In this thesis, the politics which Britain and France conducted as the Entente Powers at the beginning of the 20th century to be compared with the politics of US in the Middle East by the meaning of Greater Middle East Project. The common points which detected are assessed by the context of Türkiye.