Teaching Conditionals through songs in Efl preparatory classrooms
İngilizce yabancı dil hazırlık sınıflarında şarkılarla koşul cümlelerinin öğretimi
  1. Tez No: 235072
  2. Yazar: DEMET ŞAHİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYŞE GÜLBÜN ONUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Dilbilgisi Öğretimi, Koşul Cümleleri, Şarkıların Kullanımı, Teaching Grammar, Conditionals, Using Songs
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngilizce Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu deneysel çalışma şarkıların kullanımının Selçuk Üniversitesi İngilizce hazırlık sınıflarında bir dilbilgisi yapısının öğretimine etkilerini incelemek amacıyla yapılmıştır. Bu çalışmada incelenen hipotezler şunlardır: (1) Şarkıları içeren bir öğretim metoduna tabi olan öğrenciler, bir İngilizce dilbilgisi testinde daha geleneksel bir yöntemle yapıyı öğrenen öğrencilere göre daha başarılı olacaklardır. (2) Şarkıları içeren bir öğretim metoduna tabi olan öğrenciler, hatırlama testinde dilbilgisi yapısını kontrol grubundaki öğrencilerden daha iyi hatırlayacaklardır.Daha önce bahsedilen hipotezler, on altısı deney, on altısı kontrol grubunda olmak üzere otuz iki katılımcı üzerinde incelenmiştir. Her iki gruba da uygulanan ön testin sonuçları, deneye başlamadan önce, öğrenenler arasında önemli bir fark olmadığını göstermiştir. İki haftalık uygulamadan sonra bu gruplara şarkıların sınıfta kullanımının etkilerini görmek amacıyla bir son test yapılmıştır. Ancak, her iki grubun uygulama sonrasında hedef yapıyı tanımada gösterdiği gelişmeye rağmen aralarında önemli bir fark olmadığı görülmüştür. Yani, bu çalışmanın ilk hipotezi doğrulanmamıştır. Zira gecikme (hatırlama) testi sonuçları iki grup arasında anlamlı bir fark olduğunu göstermiştir. Deney grubunun seçilen dilbilgisi yapısını hatırlamada kontrol grubuna göre daha başarılı olduğu görülmüştür. Buna göre, bu sonuçlar ikinci hipotezi doğrulamıştır.Sonuç olarak, bu çalışmanın bulguları, şarkıların öğrencilerin seçilen dilbilgisi yapısını tanımalarına önemli bir katkısı olmamasına rağmen, hedef yapı üzerine daha hatırlanabilir bir dilbilgisi dersi sağladığını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
This experimental study was set up to examine the effects of using songs to teach a grammar structure in EFL preparatory classrooms at Selçuk University. The hypotheses tested in this study are as in the following: (1) Students subjected to the teaching methodology that includes songs will be more successful in an English grammar test than the students who learned the structure with a more traditional methodology, (2) Students subjected to the teaching methodology that includes songs will recall the grammar item in delayed post-test more than the students in the control group.The aforementioned hypotheses were tested on thirty-two participants: sixteen in the experimental group and another sixteen in the control group. The results of the pre-test, administered to both groups, showed that there was no significant difference between these learners prior to this experiment. After the two-week-treatment, a post-test was administered to these groups to find out the effects of using songs in the classroom. However, despite the improvement in both groups? recognizing the target structure, it was learnt that there was not a significant difference between these groups after the treatment. That is, the first hypothesis of this study was not verified. Yet, the delayed post-test (retention test) results revealed that there was a significant difference between the two groups. The experimental group was seen to be more successful in retaining the selected grammar structure than the control group. Accordingly, these results verified the second hypothesis.In conclusion, the findings of this study revealed that although songs did not make a significant contribution to students? recognizing the selected grammar structure, they provided a more memorable grammar course on the target structure.