Performans değerlendirme ve bankacılık sektörüne yönelik bir uygulama
Performance evaluation and an aplication in banking sector
  1. Tez No: 235074
  2. Yazar: BARIŞ İ. DİLEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TAHİR AKGEMCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Performans, Performans Değerlendirme, Bankacılık, Performance, Performance Evaluation, Banking
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 164
Özet
Günümüzde globalleşen dünya koşulları ile birlikte, pazarda rekabetçi bir yapıya ulaşmak organizasyonların temel hedefi haline gelmiştir. İşletmeler bu hedefe ulaşabilmek için fiziksel koşullarını iyileştirmek yanında, insan faktörünün de geliştirilmesi gereken önemli bir unsur olduğunun bilinci ile sistemler oluşturmaya başlamışlardır.Performans değerlendirmesi insan kaynakları yönetimi içerisindeki işlevlerden biridir. Performans değerlendirmesi; işletmedeki çalışanları etkili kullanarak işgücü verimliliğini arttırmaya yönelik bir uygulamadır. Ayrıca işletme içerisinde uygulanmakta olan ücret politikasına, kısa ve uzun vadede işletmenin stratejik planlarının belirlenmesine, çalışanların kurum içinde statüsü itibari ile yükselme olanaklarının hazırlanmasına, eğitim ihtiyaçlarının belirlenmesine, işten çıkarma, iş rotasyonu ya da zenginleştirme gibi yönetsel kararların alınmasına yardımcı olmaktadır.Bu çalışma, Türk bankacılık sektöründeki performans değerlendirme sisteminde uygulamada karşılaşılan sorunları tespit edip, bu sorunların çözümü için öneriler sunarak, yeni ve hatalardan daha fazla arınmış bir performans değerlendirme sistemin kurulmasına yardımcı olabilmek için gerçekleştirilmiştir.Uygulama için Konya ve Silifke'de faaliyette bulunan banka şubeleri seçilmiştir. Türk bankacılık sektöründe, performans değerlendirme sistemlerinin kurulması ve uygulanması süreçlerinde sorunlarla karşılaşılmaktadır. Bunlar, genelde yönetsel bakış açılarıyla ilgilidir. İşgörenlerin katılımı sağlanmadan, insan kaynakları birimlerince oluşturulan değerlendirme sistemleri ve yöneticilerin öznel bakış açıları, gerçek performansın yakalanmasını engellemektedir.
Özet (Çeviri)
Nowadays, with the world conditions becoming global, to arrive at a competitive structure in the market has been the principal aim of the organizations. Besides improving the physical conditions in order to reach this aim, the establishments have began to constitute systems with the awareness of the fact that human factor is an important issue needs to be improved.Performance evaluation is one of the functions of the human resources management. The evaluation of the performance is aimed to increase the manpower productivity by using the employees in an active way. Also, this system assists the wage politics implemented in establishment, determining the strategically plans in establishments through the short and long terms, being promoted and determining the educational needs of employees, making decisions as dismissing and work rotation.This research is conducted to fînd out the problems of performance evaluation systems practice in Turkish banking sector, to suggest solutions to the defined problems and to establish new and more refined performance evaluation systems from errors.Commercial bank branches have been choosen for the application in Konya and Silifke. In Turkish banking sector, problems are encountered in the periods of foundation and practice of performance evaluation systems. These are related with managerial understandings. Systems which are constituted by human resources departments without employee participation, and subjective understanding of managers hamper to attain real performance.