Konya ili Seydişehir ilçesi ve çevresinde anlatılan masalların çocuk eğitimine katkısı
Konya province and around the town of Seydişehir tale of the contribution to children's education
- Tez No: 235086
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEYİT EMİROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Seydişehir Masalları, Çocuk Eğitimi, Türk Kültürü, Seydişehir Tale, Children's Education, Turkish Culture
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Bölümü
- Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 289
Özet
Bu araştırma, Türk kültürünün devamlılığını sağlayan unsurlar arasında bulunan masalların derlenerek, çocuk eğitimine sağladığı katkıların bulunması ve ortaya koyulması amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın yapılma amacı masalların çocuk eğitimine yaptığı katkıların bulunması olmasına rağmen, Konya İli, Seydişehir İlçesinde halk arasında anlatılan masalların derlenmesi sayesinde, Türk kültürüne ait milli değerlerin korunması sağlanacak ve gelecek nesillere aktarılmasına katkıda bulunulacaktır. Araştırmada, Konya İli Seydişehir ilçesi ve çevresinde anlatılan masallar derlenmeye çalışılmıştır. Derleme yapılırken, kaynak kişiler çoğunlukla yaşı ilerlemiş kişiler arasından seçilmiştir. Bunun nedeni yeni yetişen neslin masalların aktarımında üzerine düşen görevi yerine getirememesidir. Araştırmada bunun sebeplerine de değinilmiştir. Derleme çalışması yapılırken yörede anlatılan masalların sadece çalışmanın yapıldığı bölgeyle sınırlı olmadığı görülmüştür. Bazı masalların, incelenen diğer araştırmalarda da küçük farklılıklara rağmen yer aldığı fark edilmiştir. Araştırma da masalın çocuk eğitimine yaptığı etkinin hafife alınamayacak kadar büyük olduğu ve masalların derslerde de kullanılması gerektiği sonucuna ulaşılmıştır. Sonuç bölümünde masalların çocuk eğitimine sağladıkları temalar halinde incelenmiştir. Temalar ise, ahlaki gelişim, kişilik gelişimi ve dil gelişimidir. Ayrıca masalların Türkçe derslerine ve Hayat Bilgisi derslerine yaptığı etkilere de değinilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study, ensuring the continuity of the elements of Turkish culture in the compilation of tales, children's contributions to the training provided and set out to have been done with the purpose. The study of objective tales to their children that education contributions are to be found, even though the province of Konya, Seydişehir County between the people described in the compilation of tales, thanks to the Turkish culture for the protection of national values to be provided and transferred to future generations to be contributed. In this study, the province of Konya and its surroundings are described in the tale Seydişehir district was to be compiled. When compiling the source people are mostly advanced in age was selected from among individuals. The reason for this new generation of educated incumbent task during the transmission of fairy tales can not fulfill. Research the reason for this was also mentioned. Compilation work is done is described in the region with tales of the area's only work was not limited. Some of the tales, despite minor differences in other research is examining where the difference is. Study the impact of fairy tales to the education of the children was too large to be taken lightly and should be used in the tale of the course has been found. Results of the tales in children's education provided the theme was examined. Themes and moral development, personality development and the development of language. Turkish lessons and also tales of life lessons to the information to the effect has been addressed.