İlköğretim birinci kademedeki eğitilebilir zihinsel engelli öğrencilerde fizyoterapi yöntemleri kullanılarak çalışılan ince motor fonksiyonların yazma becerilerine etkilerinin incelenmesi
Searching the effects of thin motor functions which are worked by using physiotherapy methods on writing skills on mentaly handicaped students who are able to be trained, at primary school, first degree
  1. Tez No: 235091
  2. Yazar: SABRİ YILMAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAKAN SARI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Education and Training, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitilebilir zihin engelli öğrenci, yazı yazma becerisi, fizyoterapi
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Bölümü
  12. Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Yaşamımız boyunca birçok yerde karşımıza çıkan zihinsel engelli bireyler; toplumsal bilgisizlikten ve ön yargılardan kaynaklanan yanlış yaklaşımlar nedeniyle topluma uyum sağlamakta zorlanmaktadırlar. Bu ön yargıların başında zihinsel engelli çocuklar için hiçbir şeyin yapılamayacağı inancı gelmektedir (Eripek, 1996).Literatürde zihin engelli öğrencilerin fiziksel eğitimine yer veren çalışmalar sınırlı sayıdadır. Bu sınırlı sayıda araştırmaların birçoğunda da fiziksel yeteneklerin doğru şekilde kullanılmasının öğretilmesinin bu çocukların öğrenme potansiyellerine katkıda bulunduğu gösterilmiştir.Bu araştırmanın amacı eğitilebilir zihinsel engelli bireylerin akademik başarılarını ve yaşam kalitelerini doğrudan etkileyen yazma becerilerinin geliştirilmesi için kullanılabilecek fizyoterapi yöntemlerinin yazı yazma becerisine etkileri incelemektir.Araştırma, deneysel bir çalışmadır. Yöntem olarak tek denekli desenlerden `AB' deseni kullanılmıştır. Yazı yazma aktivitesi yedi kritere ayrılmıştır. Bunlar; yönler, boşluklar, harflerin şekilleri, yazımında güçlük çekilen harfler, kalem tutma, yazma hızı ve yazının okunaklılığıdır. Araştırmanın çalışma grubu İkisi kız, biri erkek üç öğrencidir. Öğrencilerin başlangıç performansları değerlendirildikten sonra uygulanan egzersiz programı sırasında çeşitli periyotlarla ve program sonrasında öğrenciler değerlendirilerek sonuçlar analiz edilmiştir. Çıkan sonuçlar tablo ve grafiklerle gösterilmiştir.Yapılan çalışma sonucu elde edilen veriler değerlendirilerek; eğitilebilir zihin engelli öğrenciler için hazırlanacak uygun duyusal-motor bir egzersiz programının yazı yazmaya etki eden kriterler üzerinde ayrı ayrı ve bir bütün olarak yazı yazma üzerinde olumlu etkileri olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Mentally retarded individuals that we come across throughout our lives, experience adaptational hardships owing to the wrong approaches emerging from lack of social consciousness and bias. Foremost among these bias, the belief that nothing to be done for the mentally retarded children comes first (Eripek, 1996).In literature are limited number of studies dealing with the physical education of the mentally retarded children. In many of these limited studies, İt has been suggested that teaching them using the physical abilities correctly would add a lot to their learning potentials.The objective of this study is to examine the effects of writing skills of physiotherapeutic methods to be employed for developing the writing skills directly affecting life qualities and academic achievements of trainable individuals.The survey is an empirical one. From among the single- subject- figure methods, AB figures have been used. The writing activity has been classified into seven criteria; diections, spaces, the shapes of the letters, the challenging letters, pencil hold, writing speech and readibility. The research group comprising of two girls and one boy. After evaluating the commencement performances of the students, the results were analyzed by assessing the students in various periods during the exercise program applied. The results gained have been illusrated via table and graphics.Upon evaluating the obtained data out of the study, a suitable emotional motor excersise programme, to be prepared for trainable mentally - retarded students, was seen yielding affirmative results upon respectively and massively conducted writing types.Key Words : Trainable mentally - retarded student, writing skill, physiotheraphy