A PC-based system for heart rate variability analysis
Kalp atım hızı değişkenliği çözümlemesi için kişisel bilgisayar temelli bir sistem
- Tez No: 23511
- Danışmanlar: PROF. DR. Y. ZİYA İDER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Heart Rate Variability, Spectral Analysis, AR model i ng
- Yıl: 1992
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
ÖZ KALP ATIM HIZI.DEĞİŞKENLİĞİ ÇÖZÜMLEMESİ İÇİN KİŞİSEL BİLGİSAYAR TEMELLİ BİR SİSTEM ÖZKUL, Zeki Yüksek Lisans Tezi, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Y. Ziya I der Eylül, 1992, 138 sayfa Bu çalışmada, IBM uyumlu kişisel bilgisayarlar için, kalp atım hızı değişkenliği CKAHDD çözümleme yöntemi geliştirilmiştir. KAHD sinyali, RR aralıklarının birer saniye arayla ara değerlemesi sonucu elde edilmiştir. KAHD sinyalinin güç görünge yoğunluğu CGGYD, 3 AR modeli eme ve FFT teknikleri kullanılarak belirlenmiştir. Bu teknikler birbiriyle, doğruluk ve hesaplama zamanı verileriyle karşılaştırılmıştır. Levi nson-Dur bin ve en küçük kare tekniklerinin, birbirlerine benzer sonuçlar verdiği gözlenmiştir. GGY grafiğindeki tepelerin enerjileri, artık teoremi kullanılarak hesaplanmıştır. Kararlılık, arka arkaya kaydedilen verilerin çözümlenmesi ve sonuçlarının birbirleriyle karşılaştırılması sonucu belirlenmiştir. Anahtar Kelimeler : Kalp Atım Hızı Değişkenliği, Görünge Çözümlemesi, AR Modeli eme Bilim Dalı Sayısal Kodu: 609.01.04 iii
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A PC -BASED SYSTEM FOR HEART RATE VARIABILITY ANALYSIS ÖZKUL, Zeki M.S. in Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Ziya I der September 199S, 138 pages In this study, a system for heart rate variability analysis CHRVO is developed for IBM compatible personal computer. QRS complex is determined by using template matching and HRV signal is obtained by interpolating the RR interval data at one second intervals. FFT and three aut or egress ive modeling techniques. Levins on -Dur binCLDD, Marple's Least SquareCLSD and extended Prony methodes, are used to obtain power spectral density of HRV signal. The performances of these techniques are investigated in terms of accuracy and computation time, and it is found that LD and LS algorithms give very similar results. Energy of each peak in the power spectrum is calculated by using residual theorem. Stationarity is tested by comparing the results of consecutively recorded sets of data.