Synthesis of coupler curves mechanisms by pattern recognition techniques
Biyel eğrilerin görüntü algılama yöntemleri kullanılarak tasarlanması
- Tez No: 23512
- Danışmanlar: PROF. DR. ERES SÖYLEMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Biyel Eğrisi Tasarımı, Görüntü Algılama, Moment Değişmezleri, Veri Gruplama, Coupler Curve Synthesis, Pattern Recognition, Moment Invariants, Data Clustering
- Yıl: 1992
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 166
Özet
ÖZ BİYEL EĞRİLERİNİN GÖRÜNTÜ ALGILAMA YÖNTEMLERİ KULLANILARAK TASARLANMASI TÖNÜK, Ergin Yüksek Lisans Tezi, Makina Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Eres SÖYLEMEZ Ağustos 1992, 152 sayfa. Bu tezde, makina tasarımında sıkça karşılaşılan biyel eğrisi tasarımı incelenmiştir. Pek çok geometrik ve/veya analitik yöntem önerilmiş olmasına rağmen genel bir tasarım kriteri oluşturamaması nedeniyle tasarım atlasları yaygın olarak kullanılmaktadır. Burada yapılan, atlaslı tasarımda uzman kimsenin işini bilgisayarla, Hu moment değişmezleri ve veri gruplama teknikleri kullanarak otomatikleştirmektir. Verilen bazı eğriler için mekanizma tasarlanmış, önerilen tekniğin üstün ve zayıf yanları incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SYNTHESIS OF COUPLER CURVES OF MECHANISMS BY PATTERN RECOGNITION TECHNIQUES TÖNÜK, Ergin M.S. in Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Eres SÖYLEMEZ August, 1992, 152 pages. In this thesis one of the most common problems in machine design, the coupler curve synthesis, is considered. Although many geometrical and/or analytical methods have been devised for coupler curve synthesis, none of these yielded a global synthesis procedure, and the design atlases have been extensively used for this purpose. In this work the role of the expert in using the atlases is automatized pattern recognition and data clustering techniques, by utilizing Hu moment invariants for the identification of the curve properties. The method is tested by synthesizing mechanisms generating some required coupler curves, and advantages and shortcomings of the method is discussed.