Evaluation of linkages between equity indices: evidence from İstanbul Stock Exchange and Dow Jones
Hisse senedi endeksleri arasındaki bağlantıların değerlendirilmesi: İstanbul Menkul Kıymetler Borsası ve Dow Jones
- Tez No: 235127
- Danışmanlar: DOÇ. DR. LEVENT AKDENİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonometri, İşletme, Econometrics, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Hisse Senedi Endeksleri, Eşbütünleşme, Granger Nedenselliği, Stock Market Indices, Cointegration, Granger Causality
- Yıl: 2009
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu çalışma Türkiye ve Amerika Birleşik Devletleri'nin ana hisse senedi endekslerinden İMKB Ulusal 100 Endeksi ile Dow Jones Sanayi Ortalaması Endeksi'nin arasındaki ilişkiyi araştırmaktadır. Bu tezin ana amacı söz konusu endeksler arasındaki karşılıklı bağımlılık ve eşbütünleşmeyi ölçmek ve eğer varsa endeksler arası kısa vadeli etkileşimin gücünü ve yönünü belirlemektir. Johansen Yöntemi'ne dayanan eşbütünleşme çözümlemeleri endeksler arasında eşbütünleşen bir vektör olmadığını ortaya koymuş ve bütünleşik bir uzun vadeli ilişkiyi çürütmüştür. Bununla birlikte, eşbütünleşmenin olmadığı bu durumda ilk farklardaki VAR Modeli'ne uygulanan Granger Nedensellik Testi çalışmaları Dow Jones'tan İMKB'ye olan tek yönlü ve anlamlı kısa vadeli bir etkiyi ortaya koymuştur. Bu durum Dow Jones'tan gelecek endeks verileri doğrultusunda İMKB'nin tahmin edilmesini olanaklı kılmıştır. Bu bulgular İMKB'de ve/veya Dow Jones'ta uzun ve kısa vadeli yatırım portföyü sahiplerine yararlı olabilir.
Özet (Çeviri)
This study investigates the linkage between the major stock market indices of Turkey (ISE National 100) and USA (Dow Jones Industrial Average). Main purpose of this research is to measure the interdependence and cointegration between these indices and figure out the significance and the direction of short run relationship, if there exists any. Cointegration analyses based on Johansen Method demonstrated that there is not any cointegrating vector between these indices, refuting an integrated long term relationship. On the other hand -in this case of no cointegration- Granger Causality studies on the first differenced VAR model pointed out a significant unidirectional effect of Dow Jones to Istanbul Stock Exchange in the short run; which would enable feasible forecasts of ISE via index data from the US. These findings could be valuable to investors holding long and short term investment portfolios in ISE and/or in Dow Jones.