Does social exclusion motivate consumption to satisfy the need to belong?
Sosyal dışlanma kişileri aidiyet ihtiyaçlarını karşılamak için tüketime teşvik ediyor mu?
  1. Tez No: 235128
  2. Yazar: GÜLBERK YILDIRIM
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DESTAN KANDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Social exclusion, need to belong, affiliation, consumption
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu tez sosyal dışlanmanın kişilerin bir gruba bağlılığı simgeleyen ürünlerin tüketimi üzerindeki etkilerini incelemektedir. Bu çerçevede, sosyal dışlanmanın kişilerin aidiyet ihtiyaçlarını ve bir gruba bağlı olma isteklerini arttırdığını savunmaktadır. İki deneyde sosyal dışlanmanın bir gruba bağlılığı simgeleyen ürünler hakkındaki yorumları pozitif yönde etkilediği gösterilmiş (Deney 1 ve 2) ve dışlanan kişilerin dışlanmayanlara oranla bir gruba bağlılığı simgeleyen ürünleri satın almaya daha yatkın oldukları tespit edilmiştir (Deney 2). Ait olunan grubun kaynağının bir gruba bağlılığı simgeleyen ürünler kullanarak aidiyet ihtiyacını karşılamada önemli bir faktör olduğunu gösteren kanıtlar bulunmuştur (Deney 2). Kişilerin tüketim yoluyla hangi gruba ait olduklarını göstermeyi seçerken stratejik kararlar verdikleri savunulmaktadır. Ayrıca bu çalışma dürtüsel davranış, anlık veya karakter özgüvenin sosyal dışlanma ve bir gruba aidiyet gösteren ürünler arasındaki ilişkiyi etkilemediğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The current thesis examines the effect of social exclusion on the consumption of affiliating products. Within a social exclusion framework we argue that social exclusion increases people?s need to belong and desire for affiliation. In two studies we show that social exclusion leads to more favorable evaluations of affiliating products (Experiments 1 and 2) and socially excluded individuals are more likely to purchase affiliating products compared to those who are not socially excluded (Experiment 2). We provide evidence to suggest that the source of affiliation is an important factor in people?s attempts to satisfy their need to belong by consuming affiliating products (Experiment 2). We suggest that people strategically chose which affiliations to display via consumption. Neither impulsivity nor state self-esteem mediate the relationship between social exclusion and affiliating product evaluations. The social exclusion effect is not moderated by individuals? trait self-esteem. The results are not due to a mood effect induced by the social exclusion manipulation.