Dynamic analysis of harmonically excited non-linear structures by using iterative modal method
Harmonik olarak uyarılan doğrusal olmayan yapıların yinelemeli biçim yöntemi ile dinamik analizi
  1. Tez No: 23526
  2. Yazar: KURAN BAYINDIR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEVZAT ÖZGÜVEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Titreşimler, Yapı Dinamiği, Doğrusal Olmayan Dinamik, Doğrusal Olmayan Yapılar, Doğrusal Olmayan Titreşimler, Biçimsel Titreşim Analizi, Doğrusal Olmayan Özelliklerin Saptanması., Vibrations, Structural Dynamics, Non-linear Dynamics, Non-linear Structures, Non-linear Vibrations, Modal Superposition, Modal Analysis, Identification of Non-linearities
  7. Yıl: 1992
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 198
Özet
öz HARMONİK OLARAK UYARILAN DOĞRUSAL OLMAYAN YAPILARIN YİNELEMELİ BİÇİM YÖNTEMİ İLE DİNAMİK ANALİZİ KURAN, Bayındır Yüksek Lisans Tezi, Makina Mühendisliği Ana Bilim Dalı Tez Yöneticisi : Prof. Dr. H. Nevzat ÖZGÜVEN Ağustos 1992, 177 Sayfa Çok serbestlik dereceli doğrusal olmayan sistemlerin dinamik tepkeleri genellikle hareket denklemlerinin sayısal integrasyonu ile bulunmaktadır. Bu, sürekli rejim tepki analizi için çok pahalı olmaktadır. Bu çalışmada, doğrusal olmayan yapıların harmonik ve periyodik tepki analizi için etkili ve ekonomik bir yöntem geliştirildi. Bu yöntemde, hareket denklemleri ilk önce doğrusal olmayan cebirsel denklem setine çevrildi, daha sonra çözülecek denklemlerin sayısı sistemin titreşim biçimleri kullanılarak azaltıldı. Ortaya çıkan bağlaşık cebirsel denklemler yinelemeli olarak çözüldü. Sürekli rejim tepkesinin hesaplanmasında“yalancı”dinamik esneklik matrisi kavramı sunuldu. Sadece sınırlı sayıda titreşim biçimleri kullanılarak hesaplama zamanının oldukça azaltıldığı ve yine de çok hassas sonuçlar elde edilebildiği gösterildi. Yöntemin uygulanması için iki bilgisayar programı hazırlandı. Yöntemin performansını incelemek için bilgisayar programları kullanılarak çeşitli örnek problemler çözüldü. Yüksek doğal frekanslara karşı gelen titreşim biçimlerikullanmanın ve tepkenin yüksek harmonik elemanlarının toplam tepkeye etkileri detaylı olarak tartışıldı. Önerilen yöntemin hassasiyetini ve hızını incelemek için, geliştirilen yeni yöntem uygulanarak elde edilen sonuçlar, bir klasik zaman düzlem analiz tekniği olan Newmark yöntemi ile elde edilenlerle karşılaştırıldı. Doğrusal olmayan bir yapının titreşim analizindeki temel hedeflerden biri yapının modelinin elde edilmesidir. Bu tezde, doğrusal olmayan özelliklerin parametrik saptanması için önerilen bir yöntemin formülasyonu verildi. Önerilen yöntemde, sistemdeki doğrusal özelliklerin yerlerinin ve tiplerinin saptanmasında, yapının doğrusal kısmının analitik modeli İle deneysel frekans tepki fonksiyonları kullanıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DYNAMIC ANALYSIS OF HARMONICALLY EXCITED NON-LINEAR STRUCTURES BY USING ITERATIVE MODAL METHOD KURAN, Bayındır M. S. In Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. H. Nevzat ÖZGÜVEN August 1992, 177 pages Dynamic response of multi degree of freedom (MDOP) non-linear systems is usually determined by the numerical integration of equations of motion. This is computationally very costly for steady state response analysis. In this study, a powerful and economic method is developed for the harmonic and periodic response analysis of non-linear structures. In this method, first equations of motion are converted into a set of non-linear algebraic equations, and then the number of equations to be solved is reduced by employing linear modes of the system. The resulting coupled algebraic equations are solved iteratively. The concept of pseudo receptance matrix is introduced in calculating the steady state response. It is shown that the reduction in computational time can be considerable by using only limited number of modes with which still very accurate results can be obtained. Two computer programs are prepared for the application of the method. Several example mproblems are solved by using the computer programs in order to investigate the performance of the method. Effects of higher modes and higher harmonic components of the response are discussed in detail. The results obtained by applying the so called iterative modal method are compared with those obtained by Newmark method which is used as a classical time domain analysis technique in order to illustrate the accuracy and speed of the method suggested. One of the ultimate targets in analyzing a non-linear structure is to obtain a model for the structure. In this thesis, preliminary formulations for the parametric identification of non-linearities are given. In the method suggested, the analytical model of the linear part of the structure is used along with the experimentally measured frequency response functions in identifying the location and type of the non-linearity in the structure.