Model based analysis of second heart sounds and some anatomical correlates
İkinci kalp seslerinin model temelli analizi ve bazı anatomik yapılarla ilişkileri
- Tez No: 23527
- Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF ZİYA İDER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sistem modelleme, Biyomedikal Sinyal Analizi, Spektral Analiz, Yüksek Geçiren Filtreleme, Kalp KapaTcçıkları, Kalp Sesleri, Fonokardiyogram, Karıncık Dilatasyonu, Solunum, System modeling. Biomedical Signal Processing, Spectral Analysis, High-Pass Filtration, Heart Valve Prosthesis, Heart Sounds, Phonocardiogram, Ventricular Dilatation, Respiration
- Yıl: 1992
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 190
Özet
öz İKİNCİ KALP SESLERİNİN MODEL TEMELLİ ANALİZİ VE BAZI ANATOMİK YAPILARLA İLİŞKİLERİ BAYKAL, Ahmet Doktora Tezi, Biyomedikal Mühendisliği Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Yusuf Ziya İder Ortak tez yöneticisi: Prof.Dr. Hayrettin Köymen Ekim, 1992, 166 sayfa. Kalp seslerinin spektrum analizi sonuçlarının yorumlanışı, büyük ölçüde kalp seslerinin oluşum mekanizması konusundaki görüşlere bağlıdır. Araştırmacılar bu konuda iki temel görüş öne sürmüşlerdir. Bunlardan biri, kapanma seslerinin spektral içeriğinin, valvüler yapıların titreşmesi tarafından oluşturulduğunu öne sürmektedir. İkinci hipotez ise, göğüsteki yapıların titreşmesinin etkilerini vurgulamaktadır. İkinci hipotezin uzantısı olarak, kalp kapağı kapanma seslerinin, frekans seçici lineer akustik bir sistemin, kalp kapağının hızla kapanmasına verdiği bir cevap olduğu öne sürülmüştür. Busistem, kalp odacıkları, kalp duvarları, büyük damarlar ve göğüsteki diğer yapılardan oluşmaktadır. Bu yaklaşım doğrultusunda, ayrıca kalp seslerinin sönen sinüslerin toplamı olarak modellenebileceği öne sürülmüştür. Bu tezde, ilk olarak, kalp seslerinin analizi için güvenilir ve kesin bir yöntem geliştirmek amacıyla simülasyon çalışmaları yapılmış ve bir analiz algoritması geliştirilmiştir. Bu amaçla, sinyal ortalaması, model derecesi seçimi ve özel bir filtreleme tekniği kullanılmıştır. Daha sonra, bu algoritmayı kullanarak değişik deneylerde, kalp sesleri model parametrelerinin değişik insan gruplarındaki değişimleri incelenmiştir. İlk deneyde, St. Jude tipinde kalp kapağı protezi olan 10 hastanın kalp sesleri, göğüs yüzeyinde 12 değişik noktada kaydedilmiş, ve model parametrelerinin noktadan noktaya değişimleri incelenmiştir. Bu çalışma sonucunda, frekansların değişiminin, önerilen yöntemin doğruluk sınırı içinde kaldığı, enerjilerin ise değiştiği gözlenmiştir, ikinci deneyde, normallerin ve kalp kapağı protezi olan hastaların ikinci kalp sesi model parametreleri karşılaştırılmıştır. Bu deneyde, modal frekansların her iki grupta benzer olduğu görülmüştür. Üçüncü deneyde,kalp sesi model parametreleri, normallerde ve sol karıncık dilatasyonu olan hastalarda karşılaştırılmıştır. İstatiksel karşılaştırma sonucunda hastaların modal frekanslarının normallere göre önemli derecede düşük olduğu gözlenmiştir. Son deneyde, üç değişik solunum durumu için elde edilmiş model parametreleri karşılaştırılmış ve modların enerjilerinin inspirasyon ile expirasyon arasında önemli derecede değiştiği gözlenmiştir. Analiz sonuçları, öne sürülen kalp sesi oluşum mekanizmaları ile ilişkili olarak tartışılmış ve bu sonuçların, titreşen yapılar hipotezini kuvvetli bir şekilde desteklediği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MODEL BASED ANALYSIS OF SECOND HEART SOUNDS AND SOME ANATOMICAL CORRELATES BAYKAL, Ahmet PhD in Biomedical Engineering Supervisor: Prof.Dr. Yusuf Ziya Ider Co-Supervisor: Prof.Dr. Hayrettin Köymen October, 1992, 166 pages Interpretation of the results of the spectral analysis of the heart sounds depends very much on the assumptions regarding the generation mechanisms of heart sounds. Two basic assumptions about the heart sound generation mechanism have been adopted by investigators. One of them suggests that spectral composition of closure sound is determined by the vibration of valvular structures. Second hypothesis, emphasizes the contribution of the oscillating structures in the chest. In line with the second hypothesis, it has been previously proposed that heart valve closure sound is a response of frequency 1X1selective linear acoustic system to the rapidly decelerating heart valve occluder. This system consists of entire heart cavity, heart walls, major vessels and other structures in the chest. It has also been proposed that closure sounds can be modeled by a sum of decaying sinusoids. In this thesis, first, in order to formulate a reliable and precise method for the analysis of heart sounds signals, simulation studies are done, and an analysis algorithm is developed. For this purpose, signal averaging, model order selection and a special filtration technique are employed. Subsequently, by using this algorithm, different experimental studies are done in which variations of second heart sound model parameters in different groups of subjects are investigated. In the first experiment, second heart sounds of 10 patients who have St. Jude type bileaflet mechanical heart valve prosthesis are recorded at 12 different recording sites on the surface of the chest, and site-to-site variation of model parameters are investigated. It is observed that variations of modal frequencies do not exceed the accuracy limit of proposed method, but energies of these modes vary on the surface of the chest. In the second experiment, second heart sound model parameters of normals and patients IVwith heart valve prosthesis are compared. It is seen that modal frequencies are similar between groups, in the third experiment, a comparison is made between the heart sound model parameters of normals and patients with left ventricular dilatation. As a result of comparison, it is observed that modal frequencies of patients are significantly smaller with respect to the normals'. In the last experiment, model parameters obtained for three different respiratory states are compared, and it is observed that energies of modes significantly differ between inspiration and expiration. Results of the experiments are discussed in relation to the proposed heart sound generation mechanisms. It is observed that these results strongly support the hypothesis of resonant acoustic structures.