Adab-ı Makal (Metin-dil özellikleri-dizin)
Observances of speaking (Text - grammatical functions - index)
- Tez No: 235276
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. MUSTAFA TOKER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Âdâb-ı Makâl, Eski Anadolu Türkçesi, metin, yazım, ses bilgisi, şekil bilgisi, dil özellikleri, dizin, retorik, ahlak
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 573
Özet
Bu doktora çalışmasının konusunu hicri 1.6.996 (miladi 27.4.1588) tarihinde yazılan, müellifi tespit edilemeyen ve tek nüshası bulunan Âdâb-ı Makâl adlı eser oluşturmaktadır. Konuşma adabı, gıybet, hırs, cimrilik, riya, gurur, tövbe, sadakat, ihlas gibi konuların işlendiği bu öğretici eser, konusu ve dil özellikleri bakımından incelenmeye değerdir.Bu doktora teziyle adı geçen eserin ses ve şekil özellikleri tespit edilip dizini hazırlanarak tarihî Türkiye Türkçesi araştırmalarına katkıda bulunmak amaçlanmıştır.Bu çalışmada, eserin metni çeviri yazı alfabesiyle yeni Türk harflerine aktarıldıktan sonra metindeki bütün kelimeleri içeren ve o dönemin söz varlığının tespitine de katkı ve kolaylık sağlayacak dizin hazırlanmıştır. Eserin tipik yazım, ses ve şekil özellikleri ise tezin dil özellikleri bölümünde incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The masterpiece called as Adab-i Makal (Observances of Speaking) written in 1.6.996 of the Hegira (April 27, A.D.1588), whose author that could not be determined, and which has only one copy forms the topic of the this doctorate thesis. It is worth to examine this didactic work in which observances of speaking, calumny, ambition, meanness, hypocrisy, pride, repentance, loyalty and sincerity of worship are discussed within the frame of its subject and grammatical functions.With this doctorate thesis, it has been aimed to contribute to the researches of historical Turkish of Turkey by being ascertained phonological and morphological features of aforementioned work and being prepared index.In this paper, index which includes all words of the text and supplies contribution and convenience to determination of the vocabulary of that period has been prepared after the text of masterpiece has been translated into new Turkish letters by transcription.The characteristically orthographic, phonological, and morphological features of the masterpiece have been examined in the part of grammatical functions of the thesis.KeywordsObservances of Speaking, Old Anatolian Turkish, text, orthography, phonetic, morphology, grammatical functions, index, rhetoric, ethics