Saldırganlığı önlemeye yönelik psiko-eğitim programlarının lise öğrencilerindeki etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect on high school students of the psycho-education programs toward preventing aggression
- Tez No: 235275
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER ÜRE
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Saldırganlık, Şiddet, Psiko-Eğitim Grupları, Aggressiveness, Violence, Psycho-Educational Groups
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 218
Özet
Bu araştırmanın amacı, lise öğrencilerine ve öğretmenlerine yönelik bir psiko-eğitim programının saldırganlığı azaltmadaki etkisini incelemektir. Araştırma, iki deney ve kontrol gruplu ön test, son test ve izleme modeline dayalı yarı deneysel bir çalışmadır. Araştırma, Niğde ilindeki resmi ortaöğretim kurumlarında dokuzuncu sınıflarında öğrenim gören öğrencilerle gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın bağımlı değişkeni olan saldırganlık Can (2002) tarafından Türkçe'ye uyarlanan Saldırganlık Ölçeği ile ölçülmüştür. Saldırganlık puanı yüksek olan gönüllü öğrencilerden toplam 36 öğrenci her gruba 12 kişi olmak üzere aynı okulda öğrenim görmeleri dikkate alınarak atanmıştır. Saldırganlık ölçeği, deney ve kontrol gruplarına ön test olarak verilmiştir. 1.deney grubunda yer alan öğrencilere 12 oturumluk Ergenlere Yönelik Psiko-Eğitim Programı ve bu öğrencilerin dersine giren öğretmenlere 12 oturumluk Öğretmenlere Yönelik Psiko-Eğitim Programı (EYP+ÖYP) uygulanmıştır. 2.deney grubunda yer alan öğrencilere 12 oturumluk Ergenlere Yönelik Psiko-Eğitim Programı (EYP) uygulanmıştır. Kontrol grubuna ise herhangi bir çalışma yapılmamıştır. Son test, deney grubu uygulamaları bittikten sonra, izleme ölçümleri ise, deneysel uygulamaların bitiminden 2 ay sonra alınmıştır.Araştırmanın sonuçları aşağıda verilmiştir:1.Ergenlere ve Öğretmenlere Yönelik Psiko-Eğitim Programının (EYP+ÖYP) öğrencilerin saldırganlık toplam, fiziksel saldırganlık, sözel saldırganlık, öfke, düşmanlık ve dolaylı saldırganlık puanlarını azaltmada etkili olduğu ve bu etkinin iki ay sonra da devam ettiği bulunmuştur.2.Ergenlere Yönelik Psiko-Eğitim Programının (EYP) öğrencilerin saldırganlık toplam, fiziksel saldırganlık, öfke ve düşmanlık puanlarını azaltmada etkili olduğu ve bu etkinin iki ay sonra da devam ettiği, bunun yanı sıra sözel ve dolaylı saldırganlık puanlarını azaltmada etkili olmadığı bulunmuştur.3.Ergenlere ve öğretmenlere yönelik (EYP+ÖYP) psiko-eğitim programına katılan 1.deney grubundaki ve ergenlere yönelik psiko-eğitim programına (EYP) katılan 2.deney grubundaki öğrencilerin saldırganlık puanları karşılaştırıldığında toplam puan ve tüm alt ölçek puanlarında anlamlı bir farklılık bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of the research is to study effect of a psycho-education program in decreasing aggressiveness that is armed at high school students and to their teachers. The research is semi-experimental study that is based on including two experiment groups and control group pre-test, post-test and fallow up model. The study is realized with the ninth grade students of formal high schools in Niğde. The aggressiveness, the dependent variable of the study, is measured by adapted to Turkish by Can(2002). Totally thirty-six willing students who have high aggressiveness points are put in groups that are composed of twelve students by taking note of the fact that they are being educated in the same school. The Aggression Questionnaire is applied to experiment and control groups as a pre-test. Twelve sessions of psycho-education program is applied to adolescent who are in the first experiment group and to their teachers (EYP+ÖYP). Twelve sessions of psycho-education program (EYP) is applied to adolescent who are in the second experiment group. However, any study is applied to control group. The post-test is applied two months after the end of experimental applications.The results of the experiment are given below:1.It is found out that psycho-education program that is inclined towards adolescent and teachers (EYP+ÖYP) is effective in decreasing the total aggressiveness, physical, verbal aggressiveness, anger, hostility and indirect aggressiveness points of students and this effect is permanent.2. It is found out that psycho-education program that is inclined towards adolescent (EYP) is effective in decreasing the total, physical aggressiveness, anger and hostility points of students and this effect is permanent. However, it is not effective on verbal and indirect aggressiveness points.3.When aggressiveness points of students in the first experiment group, who are included in the study that is inclined towards adolescent and teachers (EYP+ÖYP), ,s compared with the second experiment group who are included in the study that is inclined towards adolescent (EYP), a meaningful distinction in total point and all the sub-measurement points can?t be found out.