Population structure of honeybees (Apis mellifera L.) in Bala (Ankara)
Bala (Ankara) bölgesindeki balarılarının (Apis mellifera L.) populasyon strüktürü
  1. Tez No: 23532
  2. Yazar: YAVUZ DARENDELİOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYKUT KENCE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Uzamsal Otokorelasyon, Balansı, Gezginci Arıcılık, Gen Bankası, Gen Kaynakları, Koloni, Honeybee, Migratory beekeeping, Gene bank, Genetic resource, Biological diversity, Bala, Honeybee Colony
  7. Yıl: 1992
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
ÖZ BALA (ANKARA) BÖLGESİNDEKİ BALARILARININ (Apia mellifera L. ) POPULASYON STRÜKTÜRÜ DARENDELİOĞLU, Yavuz Yüksek Lisans Tezi, Biyoloji Aııabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Aykut KENCE Ağustos, 1992, 61 sayfa. Türkiye önemli bir Biyolojik zenginliğe sahiptir. Bu zenginlik içinde balansı 'nın( Apia mellifera) hem bal üretimi hem de polinasyon sağlayarak tarıma katkıda bulunması bakımından ekonomik önemi büyüktür. Bu özelliğine rağmen Türkiye'nin yöresel iklim ve florasına uyum sağlamış halanları üzerinde yeterli çalışma yapılmamıştır. Gezginci arıcılık nedeniyle henüz haklarında yeterli bilgi sahibi olmadığımız lokal halanları hızla yok olmaktadır. Gelecek yıllarda bilim adamlarımız yüksek ekonomik özellliğe sahip hatlar geliştirmek üzere yapacakları bilimsel çalışmalarda yöresel ırklara gen kaynağı olarak ihtiyaç duyacaklardır. Bu nedenle, bu gen kaynaklarımızın belirlenmesi özelliklerinin tanımlanarak oluşturulacak gen bankasında muhafaza edilmesigerekmektedir. Yukarıdaki amaç doğrultusunda yapıları bu araştırmada Ankara ilinin Bala ilçesi ve çevresinden toplam 83 köy taranmış ve arıcılık yapıldığı belirlenen 40 köyden balansı örnekleri alınmıştır. Alman örneklerden, her lokaliteden en az 20 balansı ölçülmüştür. Her arıdan 23 karakter ölçmek sureti ile elde edilen veri çeşitli analizlere tabi tutulmuştur. Bu çalışmanın sonucunda Bala bölgesinin yöresel halanlarının bilinmeyen genetik kökenli ve bilinmeyen balansı ırkları ile büyük oranda hihridleşmiş olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT POPULATION STRUCTURE OF HONEYBEES (Apis mellifera L.) IN BALA (ANKARA) DARENDELİOĞLU, Yavuz M.S. in Biology Supervisor: Prof. Dr. Aykut KENCE August, 1992, 61 pages Turkey has a great biological diversity. Among these diversity Honeybees (Apis mellifera) have great importance as beneficial insects. Eventhough, honeybees are of great importance there is not enough scientific work done on Turkey's local races. Migratory beekeeping causes our locally adapted honeybees to disappear or hybridize with the races of unknown origin. In the future researchers will need these genetic resources for developing better genetic lines of honeybees. Before loosing these genetic resources, they must be identified and kept in gene banks as pure lines. In this thesis honeybee population of Bala (Ankara) region is sampled for studying the population structure of honeybees. 83 Villages visited and colonies from beekeeping 40 villages (locations) sampled. From each location 20 honeybees measured. Totally, 23 parameters iiimeasured from each individual honeybee sample. The data is subjected to various analyses. The result of this thesis showed that the honeybee population of Bala is hybridized and new honeybees of unknown origic introduced to the region.